Jump to content

#14: zelfvoordeling en zelfacceptatie - Gert van Ruiswijk

Deel 1 van het gesprek met Gert van Ruiswijk

Play
Season 1, episode 14
37 min / Published

Dit is deel 1 van mijn gesprek met Gert van Ruiswijk. We kennen elkaar al heel wat jaren. we hebben samen in dezelfde kerk gezeten en aardig wat met elkaar meegemaakt. Gert heeft een jaar of 5 geleden de stap gezet om in therapie gegaan bij een contextueel therapeute. Contextuele therapie is een vorm van therapie waarbij je als persoon niet los wordt bekeken, maar als onderdeel van een grotere context: familie, relaties, kortom de mensen om je heen en de impact die zij op jouw leven hebben.

Gert heeft vanaf zijn jeugd geworsteld met zijn karakter. Hij kan driftig zijn en zijn moeder is het niet gelukt hem hierin te begeleiden. Dat leidde tot een gevoel niet goed genoeg te zijn. In dit eerste deel vertelt Gert over hoe het gevoel niet ok te zijn doorwerkte in zijn leven en leidde tot zelfveroordeling. Hij beschrijft het als een cirkel waar je in terecht komt: bang zijn niet ok te zijn, boos worden en dan vervolgens jezelf erom veroordelen.

Ook de spanning met zijn geloof komt aan bod. Juist in een context waar driftigheid met argwaan wordt bekeken en de nadruk erop ligt om het goed te maken als je boos bent geweest, kan zelfveroordeling gevoed worden.

Toen hij besloot om hulp te zoeken bij een therapeute kreeg hij meer begrip en acceptatie voor zichzelf, maar ook voor zijn moeder. Het is een mooi verhaal over hoe acceptatie van en begrip voor jezelf en een ander kan leiden tot verandering. Want als je jezelf blijft veroordelen, is er weinig ruimte om echt te kunnen veranderen.

Wil je meer weten over Gert? Je vind hem online via de volgende links:

https://www.facebook.com/gert.vanruiswijk

www.gertvanruiswijk.nl

-------------------------------

Luister naar afleveringen via de website of abonneer je op de podcast via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Deezer, Stitcher of TuneIn. Gebruik je een andere app? Geen probleem. Importeer dan de RSS feed in de app.

Ben je tevreden over de podcast? Laat een review achter in de podcast app van jouw keuze of schrijf een recensie. Ook kun je de podcast delen met anderen via sociale media. 

Heb je suggesties of opmerkingen? Ken je of ben je iemand met een verhaal dat past bij de podcast? Geef dan de tip door via Facebook (https://www.facebook.com/metmanenmachtpodcast/) of via email (metmanenmachtpodcast@outlook.com).

  • zelfveroordeling
  • zelfacceptatie
  • driftigheid
  • Gert van Ruiswijk
  • contextuele therapie
Episode ratings
Please log in or sign-up to rate this episode.
Met man en macht
A podcast by Mattijs Kattouw
Persoonlijke groei en ontwikkeling
Episode comments

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
What do you think about this episode? Leave a comment!

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×

Important Information

By using this website, you accept the use of cookies in accordance with our Privacy Policy.