Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları
Doğa Konuşmaları
Nacide Berber
Nacide Berber

Doğa Konuşmaları

Karıncalardan karbon ayak izine

Sürdürülebilirlik, temiz toprak-orman-hava-su için ne yapmalıyız? İklim diyeti ne demek? Uzmanlarla konuşuyoruz, birlikte birçok soruya yanıt bulmayı umuyoruz. Çünkü biz doğayla uyum içinde ve sağlıklı yaşamak istiyoruz.

İklim krizi, ekosistem, organik gıda, sıfır atık, kent bahçeciliği, balkon-pencere bostanı, yaban hayat, şehirde yaban hayat, plastik kirliliği, çöp ticareti, sürdürülebilir hayat için havada, suda, toprakta olması gerekenler, bilmemiz gerekenler...

Ürettiğin kadar yemek, karbon ayak izimizi küçültmek için günlük hayatta yapmamız gerekenler...

Ve doğanın parçası olan canlılar; şifalı bitkileri, çiçekleri, ağaçları, böcekleri, hayvanları tanımak, doğadaki riskleri bilmek, doğal çözümleri öğrenmek...

Günlük hayatta her alanda lüzumsuz tüketimden vazgeçmek, giyimde, ev eşyasında, seyahatte, yemekte...

Eskiyen eşyayı ya da giysiyi onarmak, dönüştürmek...

Her konuda doğa dostu malzemeyi tercih etmek...

Geri dönüşümle yetinmemek, asıl olanın sıfır atık olduğunu başarmak.

Pencere önündeki bir saksı toprakta, duvara asacağımız bir torbada yiyeceğimiz kadar yeşilliği yetiştirmek...

Küçülmek, daha az su, elektrik harcamak...

NTVRadyo'da her hafta bu konularda uzman konuklara merak ettiklerimizi, bilmemiz gerekenleri soruyoruz.


Nacide Berber ve Zeynepgül Alp'in  birlikte hazırladığı Doğa Konuşmaları'nın tüm bölümleri NTVRadyo'da kaçıranlar ya da tekrar dinlemek isteyenler için bu sayfada ya da Apple, Google, Soundcloud, Spotify'daki Doğa Konuşmaları (NTVRadyo) podcast hesaplarında. İstediğiniz zaman istediğiniz yerden ulaşabilir, dinleyebilirsiniz.

Podcast

Doğa Konuşmaları

“Ciddi konuşmaların sonunda ciddi sonuçlara varılmadı”
Prof.Dr. Levent Kurnaz 2023’ü ‘iklim ve doğa açısından’ değerlendiriyor.
Nacide Berber ile #DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

#DoğaKonuşmaları

Afetleri beklerken!..
Herkes fayları konuşuyor, eviyle ilgilenen yok!
"Çök-kapan-tutun" ama nasıl?
Kim kimi, nasıl kurtaracak?

Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu'dan hayat kurtaracak mesajlar, uyarılar

Doğa Konuşmaları

“Doğanın bir parçası olduğumuzu unutuyoruz”

Kentli çifti Bediz Yılmaz ile kentte bütüncül ekolojik bir yaşam nasıl mümkün olur, hangi adımlar ilk etapta atılabilir, Adil Gıda Topluluğu ve Yeni Kentlinin Ekolojik Yaşam Rehberi üzerine konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Ekolog Dr. Elif Deniz Ülker ile dünya ve Türkiye’de ağaç türlerinin son durumu, hangi türlerin yok olma tehlikesi altında olduğu, iklim krizinden nasıl etkilendikleri, bu yok olmaların ekosisteme etkileri ve yok olmaya karşı neler yapılabileceği üzerine konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Jeoloji Profesörü Şükrü Ersoy ile yanardağlar üzerinde konuştuk. Türleri, dünyadaki ve Türkiye’deki aktif yanardağlar, bulundukları çevreye etkileri, iklim krizi ve depremlerle nasıl bir ilişkisi, insanlık açısından taşıdığı riskler üzerine sorularımızı yönelttik.

Doğa Konuşmaları

Prof.Dr. Psikoterapist Bilge Uzun ile doğa ve insan ruh sağlığı ilişkisi, iklim krizinin insan ruhuna etkileri, sürdürülebilirlik psikolojisi bu olumsuz etkilere nasıl çözüm olabilir, eko-anksiyete yaratmadan sürdürülebilir bir yaşam bilincini nasıl kazanabiliriz ve dahasını konuştuk.

Doğa Konuşmaları

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Filiz Karaosmanoğlu ile sürdürülebilir üretim ve tüketim, iklim krizine çözüm olacak bir atık yönetimi nasıl olmalı, 18-16 Kasım haftası Avrupa Atık Azaltım Haftası ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği üzerine konuştuk.

Doğa Konuşmaları

#doğakonuşmaları
#yeşilbüyüme
🧑‍🏭🧑‍🌾
'Yeşil ekonomi'de öncelik piyasada mı, çevrede mi? Yeşil büyüme, ekonomik küçülme mi? Sürdürülebilirlik, karbonsuzlaştırma ve teknolojik yenilikler hangi noktada buluşur?

Doğa Konuşmaları'nda bu hafta Prof.Dr. Aylin Çiğdem Köne'yi dinleyin.

Doğa Konuşmaları

Mikroplastik Araştırma Grubu Kurucu Üyesi Doç.Dr. Sedat Gündoğdu ile tek kullanımlık plastiklerin neden geridönüşüme uygun olmadıkları için yasaklanmaya başladıklarını, hangi ülkelerde hangi ürünlerin yasaklandığını, Türkiye’de nasıl bir süreç yürüdüğü, tek kullanımlık ürünlerin alternatifleri ve dahasını konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Eğitmen ve Mantar Avcısı Ömer Üngör ile mantarların ekosistemdeki yeri ve önemi, iklim krizinden nasıl etkilendikleri, dünyadaki ve Türkiye’deki mantar türleri, Türkiye’nin mantar haritası ve dahasını konuştuk.

Doğa Konuşmaları

#DoğaKonuşmaları 💦

En sıcak yaz biterken su planı yenilendi mi? Tasarruf nasıl yapılmalı? Yeraltı suları nasıl kontrol edilmeli? Meteorolojik kuraklık artarsa ne olacak? Türkiye'yi ne bekliyor?

Su politikaları uzmanı Dursun Yıldız anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

#DoğaKonuşmaları 🌦️

Enerji dönüşümü ne demek?
2030 hedefiyle, ucuz ve temiz enerjiyle ilgili merak ettiklerimizi uzmanına sorduk.
Doğa Konuşmaları yeni bölüm

Doğa Konuşmaları

Arıcı ve Ziraat Mühendisi Süleyman Kurnaz ile arılar ekosistem için neden önemli, dünya ve Türkiye’de arı nüfusu ve çeşitlerindeki yaşanan değişimleri, iklim krizinin ve yanlış tarım uygulamalarının arıların yaşamına etkileri ve arıların varlığını korumak için acil ve önemle yapılması gerekenleri konuştuk.

Doğa Konuşmaları

“Çiftçiler yağmur suyu hasadı yapmalı, bulundukları bölgeye uygun ürün yetiştirmeliler”

İTÜ Meteroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu ile iklim krizi ile değişen havaların Türkiye tarımını nasıl etkileyeceğini, buna dair neler yapılabileceğini, hangi ürünlerin yetiştirilmesinden vazgeçilip hangi ürünlerin yetiştirilmeye devam edilmesi gerektiğini ve dahasını konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Ekonomi Gazetesi Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım ile iklim krizi ve aşırı sıcaklarla birlikte hem dünyada hem de Türkiye’de tarım sektöründe meydana gelen değişimleri, gıdaya ulaşımı olumsuz etkileyen bu değişimler için acil yapılması gerekenleri ve dahasını konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Deniz Bilimci Prof.Dr. Mustafa Yücel ile Karadeniz’in iklim krizinden nasıl etkilendiği, deniz seviyesi ve sıcaklığındaki değişimleri, deniz içindeki oksijen seviyelerinin nasıl değişimler geçirdiği, bu değişimlerin kısa ve uzun vadeli sonuçları ve bu olumsuz sonuçları durdurmak için acil olarak yapılması gerekenleri konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Anadolu: Kadim Doğa
Görüntüler National Geographic'te izleyebileceğimiz, Amerika'dan ya da Afrika'dan değil. Burası Anadolu.
Bu topraklardaki yaban hayatı görüntülemek için yola çıkan ekip, çalışmalarını tamamladı. Doğa ve yaban hayat fotoğrafçısı Ali Şenel, görüntü yönetmenliğini yaptığı "Anadolu: Kadim Doğa" belgeselini anlattı.

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmalarında bu hafta;

Kardiyolog doktor Demet Erciyes ile insan bedeninin aşırı sıcaklara nasıl adapte olabileceği, bu süreçte nelere dikkat etmesi gerektiği ve dahasını konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Doğayı koruma ve kutsama fikri nasıl tehlikeli olabilir?
İnsan merkezci yaklaşım, iklim krizini nasıl etkiler?

Galatasaray Üniversitesi’nden Gaye Çankaya Eksen ile konuştuk.

#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

“Bu noktada duramazsak yıkım çağının kapılarını açacağız.”

Türk Tabibleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Sekreteri ve Emekli akademisyen Ahmet Soysal ile Antroposen çağ ve iklim krizini konuştuk. Antroposen çağ, ne zaman ve nasıl başladı, özellikle doğa ve ekosistem üzerindeki etkileri neler oldu, Antroposen cağ aynı şekilde devam ederse sonuçları neler olur ve bu sonuçları engellemek için neler yapılabilir, biz sorduk, o yanıtladı.

Doğa Konuşmaları

Beslenme uzmanı ve sürdürülebilir yaşam aktivisti Dilara Koçak ile klimateryan beslenme ile hem gezegenin sürdürülebilirliğini hem de insan sağlığını nasıl sağlayabiliriz, aşırı sıcaklarda ve yazın sağlıklı beslenmenin püf noktalarını ve dahasını konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Müzik doğadan gelir!”

#DoğaİçinÇal projesinin mimarı Fırat Çavaş ile müzik ile doğa ilişkisini konuştuk. #DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

Yazar ve çizer Behiç Ak ile edebiyatında doğanın yeri, çocuklara edebiyatla doğayı anlatmaya başlamasının hikayesini, kedi sevgisini ve dahasını NTVRadyo Doğa Konuşmaları programında konuştuk.

Doğa Konuşmaları

☀️🌊⚡🌪️Hava olayları, meteorolojik tahminler korkutuyor. Beklenen en kötü tahmin ne? Ne zaman? Bu yaz ne bekleniyor? Türkiye için durum ne?

Doğa Konuşmaları'nda bu hafta iklim bilimci Prof.Dr. Levent Kurnaz bilinmesi gerekenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

"Beni edebiyatçılar doğa sever yaptı."

#DoğaKonuşmaları, Türkiye’nin ilk oşinograflarından Prof.Dr. Sargun Ali Tont'u ağırlıyor.

Prof. Tont ile deniz sevdasını, çok sevdiği bisikletini, idollerini konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Gezgin, doğa sever ve blogger Gökhan Konaş ile doğada tek başına yaşam nasıl mümkün, insana etkileri, tehlikeleri, riskleri ve dahasını konuştuk. Nereden başlamak lazım, ipuçlarını, pratik bilgileri sormayı da unutmadık.

Doğa Konuşmaları

Tasarımcı ve Marka Direktörü Koray Malhan ile doğa-tasarım ilişkisinin geçmişini, bugününü ve değişimleri konuştuk. Doğaya uyumlu, yaşam odaklı, sürdürülebilir ve biyotasarım üzerine değerlendirmelerini sorduk.

Doğa Konuşmaları

Doğal Tıp Uzmanı (Fitoterapist, Homeopat) ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Şaduman Karaca ile bedenin doğası, giydiğimiz kıyafetlerin, yediğimiz yemeklerin bu doğaya nasıl etki ettiği, sağlıklı yaşamın temelleri, bitkilerden nasıl şifa alabiliriz ve dahasını konuştuk.

Doğa Konuşmaları

🦟 Okaliptus yağı sürerek sivrisineği uzaklaştırın!
🦟 Peki sinek tuzağı kurmayı biliyor musunuz?

Yaz geldi, kâbus başladı. Çevre dostu mücadele için, korunmak için, ısırıldıysak ne yapmalı?

#doğakonuşmaları

Doğa Konuşmaları

Sabah kalktığınızda etrafta hiç ağaç kalmadığını görseniz ne hissedersiniz?

İşte denizlerde aynen bu oluyor.

#DoğaKonuşmaları Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Ali Kızılkaya'yı ağırlıyor.

Doğa Konuşmaları

🦌🌳🐺Yaban hayat bize ne kadar uzak? Yaban hayvana yiyecek vermeli mi?

Doğa Konuşmaları'nda yaban hayat uzmanı ve karakulak üzerine çalışmalarıyla bilinen Dr. Yasin İlemin'e bilinmesi gerekenleri, son durumu sorduk

-

Türkiye’de Batı Anadolu’da yaban hayatı ve özellikle karakulak türü üzerine çalışan Muğla Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Yasin İlemin ile Türkiye yaban hayatı, biyoçeşitliliği ve endemik türleri üzerine konuştuk. Yaban hayatını etkileyecek hangi insan faaliyetlerinden kaçınmamız ve nesli tükenmekte ve tehlike altında olan türler için neler yapmamız gerektiğini biz sorduk, o yanıtladı.

Doğa Konuşmaları

Dikey tarım, dikey köy ve on beş dakikalık şehirler...

Yeni fikirler iklim krizine çare olabilir mi?

Nacide Berber, mimar Dilek Ayman'a sordu.

#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Behiç Sabuncu ile temiz kömür mümkün mü, yenilenebilir enerji kaynakları neden önemli, biyogaz bir çözüm olabilir mi’yi konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Kentte doğa ile arkadaş çocuk yetiştirmek mümkün mü?

Doğa Oyunları Evi'nden Banu Binbaşaran'a sorduk.

#DoğaKonuşmaları 23 Nisan Özel bölümü, NTVRadyo'da.

Doğa Konuşmaları

"Unutmayın ki onları biz evcilleştirdik ve artık biz olmadan yaşayamazlar."

Nacide Berber, HAYTAP Saha Koordinatörü Ömer Semih Çelik ile konuştu.

Doğa Konuşmaları

Son 'Kara Rapor'a göre;

"Türkiye’nin tüm illeri kirli hava soluyor!"

Kirliğin nedenleri ve çözüm önerilerini Temiz Hava Hakkı Platformu'ndan Deniz Gümüşel ile konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Deprem tarım alanlarını, hayvancılığı, iş gücünü nasıl etkiledi?

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nden Oya Ayman ile konuştuk.

Nacide Berber ile #DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

Kuyular, şelaleler kurudu, yeraltı suyunun kalitesi düştü.

Deprem bölgesinin su sorununu, Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ile konuştuk.

#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

Deprem toprağı nasıl etkileyecek? Enkazların molozu nasıl atılmalı? Yeni şehirler nerelerde kurulmamalı?

TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı, orman mühendisi Dr. Hikmet Öztürk'e sorduk.

Nacide Berber ile #DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

Doğa ve insan gözlemcisi Güneşin Aydemir ile deprem ve sonrasında deprem bölgesinin ekosisteminde ve biyoçeşitliliğinde meydana gelecek değişiklikleri, riskleri konuştuk. Ve ekolojik yaşamın yeniden tesis edilebilmesi için acil ve önemli olarak yapılması gerekenleri…

Doğa Konuşmaları

Temiz Hava Hakkı Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa ile deprem sonrası oluşan hava kirliliği üzerine konuştuk. Karababa, deprem nasıl bir hava kirliliğine yol açar, bu hava kirliliğinin doğa ve insan sağlığı üzerindeki etkileri ve bunları engellemek için alınması gereken acil önlemleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen popüler bilim sitesi Evrim Ağacı’nın kurucusu Dr. Çağrı Mert Bakırcı ile bir doğa olayı olarak depremi konuştuk. Bakırcı’ya deprem, nasıl ve neden gerçekleşir, hangi doğa olayları tetikler, deprem sonrası hangi doğa olayları tetiklenir, bir doğal afete dönüşmeden depremle yaşamayı öğrenmek mümkün mü biz sorduk, o yanıtladı…

Doğa Konuşmaları

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, kurak geçen kış ayları itibariyle Türkiye’nin su durumunu güncel verilerle değerlendirdi. Bahar ve yaz aylarında susuzluk sorunu nasıl bir hal alabilir, acil ve önemli olarak alınması önlemler neler, bu önlemlerin ekolojik ve sürdürülebilir olması neden gerekli, dünya susuzluğa karşı nasıl önemler alıyor ve dahasını Doğa Konuşmaları için anlattı.

Doğa Konuşmaları

Yaban hayatı fotoğrafçısı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş’e iklim krizi etkisiyle Türkiye’deki kuş türlerinin, sayılarının, tavırlarının, göç yollarının nasıl değiştiğini ve yeni ekolojik düzene nasıl uyum sağlayıp sağlayamadıklarını sorduk. O da sahadaki gözlem ve deneyimlerine dayanarak bize yanıt verdi.

Doğa Konuşmaları

Avukat Özlem Altıparmak ile avcılık üzerine konuştuk. İnsanın avcılık yapma nedenleri nasıl değişti, avcılık üzerine etik, ekolojik yaşam ve hukuki açıdan nasıl tartışmalar yürütülüyor NTVRadyo dinleyicileri için sorduk.

Doğa Konuşmaları

Toroslar, Çukurova, arılar, kengerler, çakırdikeni, Son kuşlar...

Orman bilimcisi Doç.Dr. Cihan Erdönmez, edebiyatın onu doğaya nasıl bağladığını anlatıyor.

#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

#MutluYıllar

Yılbaşı ağacı geleneği nasıl başladı?
Yazar, çiftçi Volkan Yalazay'a sorduk.

Nacide Berber ile #DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

İleri dönüşüm nedir?
Geri dönüşümden farklı mıdır?
Her malzeme ileri dönüşümde kullanılabilir mi?

Endüstriyel tasarımcı Ayşe Yılmaz Ottan'a sorduk.
#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

Bitkilerin ekosistemdeki varlığı neden çok önemli?
Fitoterapist Saduman Karaca'ya sorduk.
#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

#DoğaKonuşmaları♻

Bir yıl hiç bir şey satın almadan yaşayabilir misiniz? Peki hiç çöp çıkarmadan...

Ekolojik Dönüşüm’de Sosyal Girişimci ve Kentte Ekolojik Hayat sosyal medya hesabı içerik üreticisi ve çevre aktivisti Utku Yılmaz, evinde nasıl çöp kovası olmadığını, evde nasıl kompost yaptığını, yıllardır satın almadığı ürünleri, sürdürülebilir bir gardıroba nasıl sahip olduğunu evdeki eşya ve enerji tüketimini nasıl en aza indirdiğini NTVRadyo için anlattı.

Doğa Konuşmaları

Sinema, iklim sorunlarının çözümüne nasıl katkı sağlıyor?
15. yılını kutlayan 'Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'nin kurucularından Pınar Öncel'e sorduk.
#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

Zeytin ölmez ağacı?
İyi zeytinin tadı nasıl olur?
Has zeytinyağı nasıl anlaşılır?

#DoğaKonuşmaları’nda bu haftanın konusu zeytin ağacı.

Doğa Konuşmaları

🏞️Sürdürülebilir gezgin ne demek?
Seyahat seçiminden valiz hazırlamaya, gittiğimiz yerlerde fotoğraf çekmeye kadar neyi, nasıl değiştirebiliriz?

Sürdürülebilir gezgin Zeynep Boneval ilk yola çıkışını, bugün geldiği noktayı, yaptıklarını anlatıyor

#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer ile kökleri çok eskiye dayanan sanat ve doğa ilişkisini konuştuk. İklim krizi ile birlikte bu ilişki nasıl değişti, ekolojik sanat ne demek, eserler, sanatçılar bize doğaya, ekolojiye dair neyi, nasıl anlatmaya çalışıyorlar, Bienal kopukluk yaşayan insan ve doğa ilişkisini, iklim krizini neden ve nasıl gündemine almaya karar verdi ve ötesini Bige Örer’e sorduk. O da Doğa Konuşmaları için anlattı. İyi dinlemeler…

Doğa Konuşmaları

Suyumuz nereden geliyor? Çilek markette mi yetişiyor? Neden enginar yemek zorundayız? Çocuklarımız doğayla nasıl bağ kurabilir?

Biyolog ve doğa eğitimcisi Banu Binbaşaran'a sorduk.
#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

#sukrizi 💦 "Sadece musluktan akan sudan tasarruf yetmez, her alanda israfın önüne geçmeli!" #DoğaKonuşmaları'nda bu hafta Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Akgün İlhan var.

Doğa Konuşmaları

Peyzaj mimarı & Şehir Çiftçisi Dilek Ayman; kentte ekolojik bir mimarlık mümkün mü, doğa dostu bir ev ve binaya nasıl sahip olabiliriz, kent bahçeciliği ve çiftçiliği kentlerde ve özellikle İstanbul’da nasıl mümkün, pencere önü, balkon, teras ve çatı çiftliklerinde nasıl tarım yapabiliriz’e dair sorularımızı yanıtladı.

Doğa Konuşmaları

Buğday Derneği Medya ve İletişim Sorumlusu Gözde Özbey ile hazırladıkları mevsimsel beslen takvimi, mevsimsel ve taze beslenmenin ekolojik ve doğayla dost yaşam için ve sağlıklı bir yaşam için önemi, mevsimsel beslen takvimine göre Ekim ve Kasım aylarında hangi meyve ve sebzeleri tüketmeliyiz ve dört mevsim, yerel ve zehirsiz olarak üretilmiş ve tüketebileceğimiz meyve ve sebzeler üzerine konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Zehirsizev.com kurucusu ve Zehirsiz Ev kitabı yazarı Mercan Yurdakuler ile bu sefer ekolojik mutfak için elzem olan gıda israfını engellemek için gıda saklama koşulları üzerine konuştuk. Buzdolabında gıdaları nasıl saklamalıyız, buzdolabında saklanmayacak gıdalar hangileri, kuru gıdalar için iyi yöntemler ve saklama malzemeleri hangileri, yeşillikleri taze ve uzun süreli saklamanın sırları neler, saklamaya dair kadim yöntemler, yeni teknolojiler… Aklımızda gelen tüm soruları sıraladık…

Doğa Konuşmaları

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Müdürü Prof.Dr. Levent Kurnaz ile iklim krizi ve çoklu iklim olayları açısından bu yaz ve önümüzdeki yılları değerlendirdiğimiz; iklim krizi ile mücadelenin ortasında yer alan bir bilim insanı olarak özel yaşamında iklim krizi ile nasıl mücadele ettiğine dair sorular sorduğumuz özel röportajımızı sakın kaçırmayın.

Doğa Konuşmaları

#susuztarım💦

Susuz tarım nedir? Buna neden ihtiyaç duyulur? Peki ya doğaya etkisi?

Buğday Derneği'nden Mehmet Gürmen'e sorduk.

#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

Elma ya da ananastan doğa dostu ayakkabı ve çanta alır mısınız?

Fil kulağı bitkisinden, elmadan, su yosunu, mantar ve bakterilerden elde edilen deriden çanta ya da ayakkabıya ne dersiniz? Eskiyince çöpe atmak yerine toprağa gömerseniz, 2-3 ay içinde doğaya karışıyor.

Vegan deri, hayvan dostu. Peki ama aynı zamanda doğa dostu mu?

Plastik yerine doğa dostu derilerden üretimin şu anda piyasadaki örnekleri ne kadar yaygın?

Doğa dostu deriyi nasıl anlarız?

Sürdürülebilir giyim üzerine çalışan ve Yeşil Yama Kurucusu İrem Yanpar Coşdan doğa dostu deri örneklerini, vegan ve doğa dostu ayrımını, piyasadaki örnekleri ve çalışmaları anlattı.


Doğa Konuşmaları

İklim ve sağlık alanına dair düşünen, çalışan ve üreten hekim Serdar İskit, NTVRadyo için iklim krizinin insan sağlığını nasıl etkilediğini, hangi hastalıklara yol açtığını, en çok kimlerin risk altında olduğunu, bu hızlı iklim değişikliğine insan bedeninin nasıl uyum sağlayabileceğini, buna karşı yapılabilecek kurumsal ve bireysel hazırlıkları anlattı.

Doğa Konuşmaları

İklim ve Ekolojik mücadele alanında avukatlık yapan Özlem Altıparmak ile iklim göçünü konuştuk. Nasıl tanımlanıyor, insan hakları açısından nasıl değerlendiriliyor, şu andaki boyutları ve önümüzdeki döneme dair yapılan öngörüler, Türkiye iklim göçünden nasıl etkilenecek ve devletler, yerel yönetimler tarafından acil alınması gereken önemleri, oluşturulması gereken politikaların neler olduğunu kendisinden dinledik.

Doğa Konuşmaları

Beslenme Uzmanı ve Sürdürülebilir Yaşam Savunucusu Dilara Koçak “iyi yaşam” ve “iyi beslenme”yi, ekolojik yaşam ve beslenme ile nasıl kesiştiğini, iklim krizi ile mücadelede neden önemli olduğunu, ekolojik bir mutfağın nasıl mümkün olduğunu anlattı ve bütün bunlar için atabileceğimiz ilk adımlardan örnekler paylaştı.

Doğa Konuşmaları

🥤🍈🥣🥬🥗🌶

Mutfağımız nasıl sağlıklı olur?
Zehirsiz Ev Platformu kurucusu Mercan Yurdakuler anlatıyor.

#DoğaKonuşmaları 💬

Doğa Konuşmaları

#iklimraporu 🌎

"Türkiye'nin kömüre bağımlılığı çok fazla... Binalar enerjiyi yeterince tutmuyor."

Nacide Berber, Başak Beyazay ile Dünya Bankası'nın Türkiye İklim Raporu'nu konuşuyor.

#DoğaKonuşmaları

Doğa Konuşmaları

📦Aktivist Gözde Özbey plastik kirliliğine karşı başlattıkları “plastiksiz kargo” kampanyasını, ekolojik paketlemeyi anlatıyor

Doğa Konuşmaları

Tokat-Zile-Yozgat civarında 41 milyon yıl önce yağmur ormanları olduğunu biliyor musunuz? Doğa Konuşmaları’nda konuğumuz olan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı başkanı Prof.Dr. Ünal Akkemik, 385 milyon önce oluşan ilk ağaçlardan bugüne ağaçların tarihini, bitki göçlerini, ağaç fosillerinden bulunan şaşırtıcı bilgiler verdi.
İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Bir e-posta gezegene 0.3 gram, görüntülü eki olursa 50 grama kadar karbon salımına neden oluyor. İnternette bir tek aramanın karşılığı yaklaşık 10 gram, bir saatlik video-konferans görüşmesi ise 1000 grama kadar karbon dioksite neden oluyor.
Buğday Derneği Gönüllüsü ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sinem Demirkan ile dijital ayak izi üzerine konuştuk. Nasıl oluşur? İklim krizine nasıl bir etkisi var? Dünyadaki ve Türkiye’deki ortalama dijital ayak izi miktarı ne? Ve pek tabii dijital ayak izimizi nasıl azaltabiliriz, dijital alandaki tüketim alışkanlıklarımızı nasıl değiştirebiliriz? Tüm bu sorulara yanıt aradık ve pratik önerileri de aldık.

Doğa Konuşmaları

Hayvan derisi yerine elma ya da üzüm derisinden ayakkabı, sebze atıklarından çanta mı? Yavaş moda mı, ekolojik moda mı?


Türkiye Tekstil Araştırmaları Organizasyonu Kurucusu Bilgesu Altunkan ile  iklim krizinde tekstil ve moda sektörünün etkilerini, bu etkileri azaltmak için acil ve önemli olarak kurumsal boyutta yapılması gerekenleri, son dönemde bu konuya dair önemli yasal değişimleri, tekstil ve moda sektörünün iklim krizinden nasıl etkilenmeye başladığını ve ekolojik tekstil ve modayı desteklemek için bireyler olarak neler yapabilirizi konuştuk.

Doğa Konuşmaları

"Barınaklar çözüm değil. Kedi ve köpeklerin, insan velisi olmalı."

'Sokak hayvanları' sorununu ve çözüm önerilerini #HAYTAP'tan veteriner hekim Özgür Erkan ile konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Boğaziçi Üniversitesi “İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” Yönetim Kurulu Üyesi ve Fizik Bölümü Kısmi Zamanlı Öğretim Üyesi, Emeritus Profesör Murat Türkeş ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesi ile bir araya geldik.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün ilan edilme hikayesini, bu yıl belirlenen temayı, iklim krizinin ülkelerin coğrafi konumlarında yarattığı değişimleri, Türkiye’yi bekleyen riskleri ve alınması gereken acil önlemleri konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Konuk: Prof.Dr. Burcu Özsoy - İTÜ Öğretim Üyesi ve Tübitak Marmara Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı.

Prof.Dr. Burcu Özsoy, Antartika’daki buzullar ve iklim değişikliği üzerine çalışan bir bilim insanı. Antartika üzerine yaptığı çalışmalar dünyanın hem geleceği hem de geçmişini anlamak açısından çok önemli bilgiler sunuyor.

Kendisiyle deniz ve karasal buzulların erimesindeki son durumu ve bu durumun iklim kriziyle karşılıklı etkileşimi; Antartika’ya ilk gidiş hikayesi ve düzenlediği bilim seferlerine nasıl hazırlandığı; Antartika’daki gündelik hayatı; kutup elçisi ilan edilmesi ve gelecek çalışmaları üzerine konuştuk

Doğa Konuşmaları

"Bize ayrılan temiz havanın sonuna geldik!"

Doğa Konuşmaları'nın konuğu Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Gökhan Ersoy.

Doğa Konuşmaları

Bahar nihayet geldi!
Erguvanlar, İstanbul nazendeleri, sultan pelemirleri açmaya başladı.
Türkiye'nin endemik bitkilerini Prof.Dr. Ünal Akkemik ile konuştuk.

Doğa Konuşmaları

"Yakası yıpranan gömleğimi de atmam, bayat ekmeğimi de... Bu utanılacak bir şey değil, marifettir."

Aşçı Şemsa Denizsel, Artan Mutfağı projesini anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

Türkiye'de geçen yıl aşırı sıcak ve şiddetli yağışlı, orman yangını, sel ve kuraklıkla geçti.

Prof.Dr. Levent Kurnaz'a göre bu yaz doğa Türkiye'ye iyi davranacak. Ama gelecek yıl öyle olmayacak.

İklim krizi nedeniyle yakın vadede Türkiye için en büyük tehlike mülteci dalgası olacak.

Peki çoklu iklim tehlikesi ne demek?

Türkiye neden Avrupa’nın en kırılgan ülkesi?


Prof.Dr. Levent Kurnaz iklim krizini, yakın ve uzak tehlikeleri, birey olarak neler yapılabileceğini anlattı.

Doğa Konuşmaları

Kendi gıdamızı balkonumuzdaki saksılardan karşılayabilir miyiz?
Kokopelli Şehirde'nin Kurucu Eş Başkanı Yasemin Kırkağaçlıoğlu'na sorduk.

Doğa Konuşmaları

🌊Su zengini bir ülke miyiz?
💦Musluktan akan su içilebilir mi?
💧pH değeri nedir?

#NacideBerber, Su Politikaları Derneği Bşk. Dursun Yıldız'a sordu.

Doğa Konuşmaları

Cemre nedir?
Toprağa, suya, havaya düştükten sonra ne olur?
Doğa aktivisti Güneşin Aydemir anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

#doğakonuşmaları
Marmara Denizi’nde suyun ısınması, bulanıklık, müsilaj geçti mi? Son durum ne?
🐙Hidrobiyolog Levent Artüz'den merak edilenleri, bilinmesi gerekenleri dinleyin.

Doğa Konuşmaları

Karbon ayak izini azaltıyor, STK'lar ile birlikte insanları bilinçlendirmeye çalışıyor.
10. sınıf öğrencisi iklim aktivisti Kerem Akdan ile #DoğaKonuşmaları'nda acil yapılması gerekenleri konuştuk.

Doğa Konuşmaları

"Van Gölü'nün başı ağrıyorsa, Büyükçekmece de bundan etkilenir!"

Çürüme, kuruma, kirlilik...
Göllerimizi kaybediyoruz...
Doç.Dr. Erol Kesici, #DoğaKonuşmaları'nda karşı karşıya kaldığımız tehlikeyi anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

Ayak izlerimiz, farkındalık, biyoçeşitlilik ve gezegen...

"Canlı türleri ve ekosistemler, yaşamın devamlılığı için birer sigorta..."

Nacide Berber, Doğa Koruma Merkezi Biyolojik Çeşitlilik Koruma Programı Koordinatörü Dr. Özge Balkız ile biyoçeşitliliğin önemini konuşuyor.

Doğa Konuşmaları

Hava kirliliği;
HIV, felç, kalp ve kanser hastalıklarından daha fazla insan sağlığını etkiliyor,
her yıl 7 milyon kişinin erken ölümüne sebep oluyor.

Peki bu konuda ne yapılıyor?

Nacide Berber sordu, İTÜ'den Prof. Dr. Alper Ünal yanıtladı.

Doğa Konuşmaları

Doğanın döngüsüne göre beslenmek...
Neden domatesi kışın, zencefili yazın yememeliyiz?
'Akıllıca yemek yemek' ve 'gıda okur yazarı olmak' ne demek?
Türkiye'nin ilk masterchefi ve ziraat mühendisi Deniz Orhun'dan öğrenelim...

Doğa Konuşmaları

Gürültü nedir, nasıl tarif edilir, mutsuzluk sebebi olabilir mi? Pompei kalıntılarından, 'Kükreyen New York'a yaşadığımız yerin işitsel iklimi sağlığımızı etkiler mi?

Doç.Dr. Konca Şaher ile gürültü hafızası üzerine sohbet #DoğaKonuşmaları'nda.

Doğa Konuşmaları

"Seneyi nasıl kurtarırım, endişesi yaşan çiftçiye gübre ya da ilacın alternatifini sunmak gerekiyor"
WWF Türkiye'den kıdemli doğa koruma uzmanı Nilüfer Araç ile tarım topraklarını konuştuk.

Doğa Konuşmaları

“Tehlike çanları artık kulaklarımızı sağır edecek seviyede çalıyor.”
Bu sözler BM Genel Sekreteri Guterres’e ait.
#DoğaKonuşmaları'nda konumuz fosil yakıtlar ve iklim krizi.
Konuğumuz UNDP Kalkınma Programı İletişim Bölüm Başkanı Faik Uyanık.

Doğa Konuşmaları

Yeni Zelanda’da yerlilerin kutsal saydığı nehire hukuki statü verilmişti; artık tüm dünyada ekokırıma kadar uzanan haklar ve suçlar kategorileri gelişiyor. Sürdürülebilir kalkınma, dayanışma hakkı, yeşil kriminoloji, antroposantrik kavramları hayatımıza girdi. Bu kavramlar bize ne söylüyor?
Doğa Konuşmaları’nda bu hafta Ankara Üniversitesi İklim ve Ekokırım Hukuk Kliniği Koordinatörü Avukat Özlem Altıparmak var. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

🏡Pasif ev nedir? Neden önemlidir? Pasif evde yaşayarak ne kadar tasarruf sağlarız?

Yüksek Mimar Seda Müftüoğlu Güleç #pasifevler'i ve #yeşilbinalar'ı anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

"İnsan üslubuna bağlı bir yaşam şekli hayvan için zulüm!"

HAYTAP'tan veteriner hekim Özgür Erkan evcilleştirilen hayvanlar hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

🐻‍❄️Buzulların erimesi hayvan türlerini nasıl etkiliyor?

WWF Türkiye yaban hayatı uzmanı Ahmet Emre Kütükçü anlatıyor...

Doğa Konuşmaları

Dünya genelindeki buzullar 2 bin yıldır hiç olmadığı kadar küçüldü. Son 5 yıl Kuzey Kutbu’ndaki en sıcak yıl oldu. Buzulların erimesi doğayı nasıl etkiliyor? WWF Türkiye'den Tanyeli Sabuncu anlatıyor...

Doğa Konuşmaları

Nostaljik fasulye deneyi günümüzde neye benziyor?
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Müge Yeniada, 4-7 yaş çocuklar için tasarladığı yeni nesil tohum kiti projesini anlatıyor.


Doğa Konuşmaları

Gezegenin tüm üretim ve tüketiminin 5'te 1'i karıncalardan sorulur!
Peki yok olurlarsa ne olur? Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe ile karıncaları konuşuyoruz.

Doğa Konuşmaları

Toprağımız neden fakirleşti? Toprak, yangın ve sellerden nasıl etkilendi? Kaybettiğimiz toprağı yeniden kazanabilir miyiz?
Prof.Dr. Koray Haktanır toprak sistemini anlatıyor.


Doğa Konuşmaları

Badem ağacı yüzde 95, kiraz ağacı yüzde 85, elma ağacı yüzde 60 oranında arılara bağımlı. Arılar olmazsa o meyveler de olmaz.
🐝
Doğa Konuşmaları’nda bu hafta arıcı Şamil Tuncay Beştoy var. Arıların ekosistemdeki yerini, arı olmazsa ne olacağını anlatıyor

Doğa Konuşmaları

"Çılgınca gelebilir ama bazı ormanlar düzenli olarak yanmalı..."
Dr. Çağrı Mert Bakırcı, Doğa Konuşmaları'nda yangın döngüsü hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

Eko psikoloji, eko anksiyete, ekolojik yas...
İnsanın doğayla ilişkisi ruh sağlığını nasıl etkiliyor?
Nacide Berber sordu, psikiyatrist yazar Kemal Sayar yanıtladı

Doğa Konuşmaları

"Havada da işler iyi gitmiyor..."
Temiz Hava Hakkı Platformu'ndan Buket Atlı ile orman yangınlarının havaya etkisini konuştuk.

Doğa Konuşmaları

Bir alanın yangın rejimi nasıl belirlenir, doğanın dinamizmi nasıl anlaşılır? Yangın ekoloğu ve biyolog Çağatay Tavşanoğlu yangın ve biyoçeşitlilik hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
"Canlılar, iklim değişiminin hızına adapte olamıyor. Bu, bir çok türün yok olmasına sebep olabilir."

Doğa Konuşmaları

Yangınların daha büyük yangınlara dönüşebilme olasılığı daha da arttı. Küresel ısınma düzeyiyle nasıl mücadele ederiz? Oluşan sıcak ve kuru hava bize ne anlatıyor? Prof.Dr. Murat Türkeş, iklim krizi hakkında bilinmesi gerekenleri anlatmaya devam ediyor.

Doğa Konuşmaları

"Türkiye giderek tropikalleşiyor, baharlarımızı kaybediyoruz."

Yıllardır küresel ısınmaya karşı uyarılarda bulunan, Türkiye'de küresel ısınma konusunda ilk çalışmaları yapan isim Prof.Dr. Murat Türkeş bilmeniz gerekenleri anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

"Kurda, kuşa aşa! İkisi doğaya, biri insana..." Halk bilimci Raziye İçtepe, ekosistemin devamlılığını sağlayan, üreten ve yaşayan coğrafyaların "Kadim Üretim Havzaları"nı anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

Eko-Kurgu yazarı Dr. Sezgin Toska, William Faulkner’dan Edgar Allen Poe’ya, Sait Faik’ten Buket Uzuner’e edebiyattan örneklerle NTVRadyo’da Doğa Konuşmaları’nda. Farklı bir bakış açısı için...

Doğa Konuşmaları

Etrafında 22 ülke, 500 milyondan fazla insan var... Akdeniz iklim değişikliğinden en fazla etkilenen sulardan... Denizlere her yıl 8 milyon ton plastik atık karışıyor. Akdeniz'i kirleten atıkların %95'ini plastik maddeler oluşturuyor.

Blue Panda hareketi, denizleri tehdit eden plastik kirliliği ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları sürdürüyor ve kitleleri harekete geçirmeye çalışıyor.

Yeni seferine İtalya'dan başlayan Blue Panda Yelkenlisi şu anda Yunanistan'a doğru ilerliyor. Ağustos'ta da Türkiye'de olması beklenen yelkenli, bu kez hayalet ağlara dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Nacide Berber, WWF-Türkiye Deniz ve Yaban Hayatı Prog. Müdürü Ayşe Oruç ile konuştu.

Doğa Konuşmaları

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı rapora göre Covid-19 salgınında uzun süre kirli hava soluyan kişilerde oluşan kronik hastalıklar enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Pandeminin ilk dönemindeki kısıtlamalar, tüm dünyada ulaşımdan kaynaklı kirleticilerin azalmasına neden oldu. Ancak bu kısa sürdü. Özellikle İstanbul’da virüs korkusuyla özel araç kullanımının artması trafikte sıkışıklığa neden oldu. Havayı temiz tutmak için kurumsal ve bireysel önlemler neler olabilir? Nacide Berber soruyor, Çevre Mühendisi Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin yanıtlıyor.

Doğa Konuşmaları

Bilgi üniversitesi, hayvan dostu iletişim kılavuzu hazırladı. Bu ne demek? Hayvanlardan bahsederken kullanılan dili gözden geçirmek, onları da birey olarak kabul etmek demek. Haberlerde ya da günlük iletişimde "telef oldu" yerine "can verdi", "itlaf edildi" yerine "öldürüldü" ifadelerini kullanmak, görece güzel insanı kelebeğe, çirkin insanı domuza benzetmemek öneriler arasında. Kılavuz gazetecilik, halkla ilişkiler, reklam, TV ve eğlence sektörlerinde çalışan profesyonellere, insan dışındaki diğer tüm türlerin adil, dürüst ve saygılı bir şekilde nasıl anlatılacağı ve temsil edileceği konusunda rehberlik etmeyi amaçlıyor. Kılavuzu hazırlayan ekipten Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Barika Göncü anlatıyor.



Doğa Konuşmaları

Aynur Altunkaş Doğa Konuşmaları’nın bu bölümünde, Türkiye’nin ilk vahşi yaşam uzmanlarından Dr. Özgün Emre Can ile sohbet ediyor. Özgün Emre’nin araştırmaları doğrultusunda, vahşi yaşamın felsefesini konuşuyorlar.

2020 yılında, bulutlu leoparlar, Nepal’deki Langtang Milli Parkı’nda deniz seviyesinden 3498 metre yükseklikte ilk kez kaydedildiğinde çalışmanın liderdiğini Dr. Özgün Emre Can yürütüyordu.

Peki, vahşi yaşam uzmanı olmak isteyen bir araştırmacı ne yapar? Çalışma şekli nedir? Tüm bu araştırmalar sonucunda vahşi yaşama dair ne öğreniriz? Bunları bilmek neyi değiştirir?

Leopar, bozayı, sırtlan... Yaşamak için ne kadar alana ihtiyaçları var?

“Türkiye, Avrupa’daki Afrika’dır” diyen Dr. Özgün Emre Can’ın anlattıklarını bilmek isteyeceksiniz...

Doğa Konuşmaları

Venedik Bienali, Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin 17. Edisyonunda; mimar ve akademisyen Neyran Turan’ın küratörlüğünde, Architecture as Measure / Ölçü Olarak Mimarlık başlıklı projeye yer verecek. Projenin Türkiye Pavyonu İKSV tarafından yürütülüyor. Aynur Altunkaş Doğa Konuşmaları’nın bu bölümünde; ödüllü mimarlık ofisi NEMESTUDIO’nun ortağı ve California-Berkeley Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olan Neyran Turan ile alternatif bir çevre ve gezegen tasavvuruna mimarinin sunabileceği katkıları konuşuyor.

İklim aciliyeti, yeni bir mimari bakış açısı gerektirir mi? Mimari müdahaleler, krizi çözmemizde bize nasıl destek sağlayabilir?


Doğa Konuşmaları

Aynur Altunkaş Doğa Konuşmaları'nın bu bölümünde İTÜ Öğr. Üyesi Doç.Dr. İsmail Dabanlı ile 'iklim kriziyle mücadele'yi konuşuyor...

Müsilaj ne zaman kalkar?
Suların yeteri kadar soğumaması ve iklim değişikleri, yaşamı ve oluşumları nasıl etkiliyor?

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları’nda bugün WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem’i dinleyin. BM’nin bu yılki teması “Ekosistemin Restorasyonu 10 Yılı” hedefini, önümüzdeki 10 yılda doğadaki tahribatı onarmak için ne yapmak gerektiğini anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

Son zamanlarda sık sık duyduğumuz fitoterapi ve aromaterapi aslında ne demektir? İnsanlık hafızasında nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar getirilen bitki bilimini bugün nasıl kullanabiliriz? Doğadaki her bitki şifalı mıdır? Aynur Altunkaş, Doğa Konuşmaları’nın bu bölümünde Prof.Dr. Funda N. Yalçın’la tıbbi ve şifalı bitkileri konuşuyor.

Doğa Konuşmaları

Türkiye, neden Avrupa’nın çöpünü topluyor? Çöp ticareti ne demek ve dünyada neden böyle bir alışveriş var? Türkiye’nin plastik atık ithalatında en büyük paya sahip olan etilen polimer atık ithalatını yasaklaması ne anlama geliyor? 2018 yılına kadar batının çöpünü toplayan Çin’in amacı neydi? Aynur Altunkaş, Doğa Konuşmaları’nın bu bölümünde Deniz Biyoloğu Doç.Dr. Sedat Gündoğdu’na çöp ticaretini, amacını, kuralları, faydası ve zararını soruyor.

Doğa Konuşmaları

Deniz Dibinde Oksijen Tükeniyor, denizsalyası kıyıları ele geçiriyor. Kıyılara baktığımızda gözümüze çarpan jelimsi doku deniz canlılarına ne yapıyor? Balıkçılar, müsilaj yoğunluğundan nasıl etkileniyor? Doğa Konuşmaları’nın bu bölümünde Aynur Altunkaş, bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mustafa Sarı’yla konuşuyor.

Doğa Konuşmaları

“İstanbul’dan gitmek lazım” diyen Prof.Dr. Levent Kurnaz Doğa Konuşmaları’nın konuğu. “Islak termometre 35” ve “Terleyemeyecek hale gelmenin” ne demek olduğunu, İklim Zirvesi’nde verilen vaadlerin gerçekleşme ihtimalini, dünyadaki ve Türkiye’deki durumu, TBMM’de milletvekilleriyle yaptığı görüşmeyi, ne yapmak gerektiğini anlattı. Ve iklim felaketine karşı, bireysel olarak yapılabilecek ve etkili sonuç verecek 3 önemli tedbiri sıraladı. Aynur Altunkaş'ın hazırlayıp sunduğu Doğa Konuşmaları hafta sonunda NTVRadyo'da.

Doğa Konuşmaları

🐜Bahar gelince sinekler ve böceklerle mücadele de başlar. 🕷️Peki karınca, örümcek, sinek ya da haşere evimize neden girer? Doğal yoldan nasıl mücadele edebiliriz? Hangisini evde görmek normal değil? Hangisinden korkmalıyız? Aynur Altunkaş bu bölümde merak edilenleri İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ya da sosyal medyadaki adıyla “Böcek Doktoru” Dr. Fatih Dikmen’e soruyor.

Doğa Konuşmaları

“Sürdürülebilir tasarım” diyince akla ilk gelen isimlerden Gönül Paksoy soyması zor olan yerelması için pratik pişirme tarifini, karpuz kabuğundan zeytinyağlı yemeği, üzümün lezzetini artırmak için dilimleyerek yemeyi, çöpsüz mutfağın yollarını anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

Türkiye nüfusunun yüzde 97,8’i ışık kirliliği altında yaşıyor ve nüfusun yüzde 49,9’u Samanyolu'nu hiç görmüyor. Bu veriler Bursa ili ışık kirliliği araştırma projesinden. Aynur Altunkaş bu bölümde, çözümü yerel küresel bir konuyu "ışık kirliliğini" konuşuyor, konuğu Bursa Amatör Astronomi Derneği Kurucusu ve Başkanı İlhan Vardar. İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

Yeşil bina ne demek? Ya sürdürülebilir menü? Doğa Konuşmaları’nda bugün Kapadokya’da içinden köy geçen, doğa dostu tesisteyiz. Ne yaptılar, nasıl yaptılar sorduk. Aynur Altunkaş'ın konuğu Argos in Cappadocia Genel Müdürü Deniz Karkın. İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

Her gün evin bir köşesinde gördüğümüz çiçeğin psikolojimiz üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Çiçekler neden kokar? Çiçekler de tıpkı bizim gibi olabilirler mi? Birbirleriyle konuşup küsebilirler mi? Çocukların gelişimi üzerinde etkileri olabilir mi? Prof.Dr. Telem Gök Sadıkoğlu, çiçeklerin dilinden anlatıyor. Çiçeklerin de bizim gibi farklı ihtiyaçları olduğunu söylüyor, bu sebeple aynı buket içerisinde yerleştirilen ve belli forma dizilen çiçeklerin bir aradalığı önem kazanıyor. Aynur Altunkaş Doğa Konuşmaları'nın bu bölümünde çiçeklerin peşine düşüyor. İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

🌴 Ağaca bakarak Stradivarius bir kemanın gerçek olup olmadığını anlayabilir miyiz? 🌳 Boruları parçalayan bir ağaç türü başka neler yapabilir? Prof.Dr. Ünal Akkemik ile Ağaçların Dili'nden dinleyin.

Doğa Konuşmaları

Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu'nda, Türkiye'de her yıl 7.7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiği ve kişi başı 93 kilogram yiyeceğin çöpe atıldığı kaydedildi. Gıdada israfa nereden başlıyoruz? Mutfakta geri dönüştürülebilir adımlar atmak ne kadar mümkün? Doğru saklama yöntemleri nelerdir? Aynur Altunkaş ile Doğa Konuşmaları'nın konukları, Kokopelli Şehirde'nin kurucuları Elif Çatıkkaş ve Yasemin Kırkağaçlıoğlu. İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

İnsan faaliyetleri sonucunda doğanın döngülerinin bozulmadan devam edebilmesinin ve doğanın kaynaklarının sınırlarının korunması önemli. Gezegenimizin taşıma kapasitesi ve ekolojik limitleri var. Bu sınırlar aşıldığında, iklim değişikliği başlar. Bu noktada farkındalık yaratma ve bilinçlendirme süreci önemli. Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Paker’in hazırladığı rapor, ekolojik krize dikkat çekiyor. Çözüm sürecinin en önemli parçası kültür - sanat alanı. İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece, içerikle farkındalık yaratma ve bilinçlendirme çalışmalarını tüm sanat disiplinleri arasında görünür kılmak için yaptıkları çalışmaları aktarıyor. Sanat, doğa ile yeniden bağlantı kurmak için kullanılabilir mi? İklim hareketinin bu yolda ilham verdiği yeni anlayışlar ve pratikler nelerdir? Ekolojik dönüşümde kültür sanatın yeri bu hafta Doğa Konuşmaları'nda. İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

İklim Krizinin tarım ve gıdaya etkileri nelerdir? Temiz ve adil gıda üretimi sağlanmazsa bizi neler bekler? Gıda erişiminde arz talep dengesi şimdi ne durumda? Bitkilerin çimlenme döneminde yağış olmazsa ya da fazla yağış ile karşılaşılırsa besinlere ulaşımımız engellenir mi? Bitkilerin kırılgan dönemlerinde neler yapılmalı? Aynur Altunkaş ile Doğa Konuşmaları'nın bölüm konuğu, Doğa Koruma Merkezi Toprak ve Su Programı Koordinatörü Melike Kuş. İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

Haiku neden doğa konuşmalarına konu oldu? İki doğasever, Güneşin Aydemir ve Burcu Meltem Arık "Haiku Projesi"ni ve haikuyu çalışmalarında nasıl egzersiz olarak kullandıklarını anlatıyorlar. İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

Plastikle dolu bir dünyada ne yapmalıyız? Plastik devriminden sonra, plastik ekonomisinde yenilikler nasıl olmalı? Plastiğin yerine ne koyabiliriz? Plastiğin dönüştürülmesi nasıl bir yolculuk? Geleceğin ambalajı nasıl olacak? Aynur Altunkaş soruyor, Semra Sevinç yanıtlıyor. İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları'nda bu hafta Boğaziçi Üniversitesi Su Yönetimi Uzmanı Dr. Akgün İlhan var, suyu en çok nerede kaybediyoruz? Kaybı azaltmak için neler yapabiliriz? Kayıp, gri, atık sular ile ilgili detaylar bu programda.

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları'nda bu hafta WWF Tatlı Su Uzmanı Eren Atak var. Türkiye için susuzluk alarmını, su kaynaklarının azalmasını ve tasarruf yollarını, WWF olarak "Su biterse herkes susar" sloganıyla başlattıkları seferberliği anlattı. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları'nda bu hafta Prof.Dr. Orhan Şen var. Su krizine karşı harekete geçilmesini isteyen Orhan Şen "her eve bir sarnıç" yapılmasını, yağmur suyunun biriktirilmesini öneriyor. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Hamsi kurtulacak mı? Diğer balıklar için de tehlike var mı? Türkiye’de bir kesim bunları konuşurken, hamsileri yunusların yediği iddiası ve bu nedenle “yunusların avlanması” önerisi ortaya atıldı. Öneri ciddiye alınmasa da, durum ciddi. WWF Doğal Hayatı Koruma Vakfı Deniz ve Yaban Hayatı Programı Müdürü Ayşe Oruç anlatıyor.

Doğa Konuşmaları

Vahşi yaşam ve pandemi! LeoparVahşi yaşam ekoloğu Dr. Özgün Emre Can'a merak ettiklerimizi sorduk.

Türkiye'nin ilk vahşi yaşam uzmanlarından olan ve halen Oxford Vahşi Yaşam Koruma Birimi'nde görev yapan Dr. Özgün Emre Can, Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmalarını ve “Öngörmüştük” dediği pandeminin sonucuna ilişkin tahminlerini anlattı.

Anlattıklarını bilmek isteyeceksiniz.

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları'nda bu hafta İstanbul'dan Mutluköy'e taşınan Defne Koryürek var. Nacide Berber, çevre ve gıda aktivisti Defne Koryürek'e şehirden köye geçişi, bir şehirli olarak köyde yaşamı, doğayı, doğal hayatı ve 2020 yılını sordu. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Doğayı taklit ederek, sürdürülebilir çözümler üretmek! Doğa Konuşmaları’nda bugün Doğa Oyunları Evi kurucu ortağı Burcu Meltem Arık’ı dinleyin, bilmek isteyeceğiniz önemli bir konuyu anlatacak: Biyomimikri - Doğadan ilham alan tasarım stratejisi. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları

-Bağışıklık sistemini güçlendirme için kekik suyu iyi mi? -Hangi bitki neye yarar? Ne kadar kullanılmalı? -Mürver ne için? -Elleri yıpratmayan dezenfektan hangi bitkiden yapılır? Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları 37. bölümü yayında. Bu bölümde tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Nazım Tanrıkulu'na bilmemiz gereken her şeyi sorduk. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Dünyada 1 milyondan fazla böcek türü var. Her 3 canlıdan 2'si böcek. Hayvanlar dünyasının en geniş ailesi. Peki küçük olan tüm canlılar böcek mi? Sadece 6 bacaklı olanlara böcek deniyor. Omurgasız, kanatlı ya da kanatsız olabiliyorlar. Toplam böcek sayısı için fikir verecek bir örnek: Sadece bir domates bitkisinde 25 bin yaprak biti, bir arı kovanında 60 bin arı, bir termit yuvasında 1 milyon termit oluyor.  Doğa Konuşmaları'nda bu hafta böcek bilimci Füsun Tezcan vardı. Korkulan ya da tiksinilen, bu nedenle ezerek ya da ilaçla öldürülen börtü böcek üzerine bilmeniz gereken her şeyi anlattı, doğa dostu önerilerde bulundu. Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları 37. bölüm yayında. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları'nda bu hafta moda tasarımcısı Banu Uğural konuk. Doğa, moda ve sanatı nasıl buluşturduğu konusunda Nacide Berber'in sorularını yanıtlıyor. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları'nın bu haftaki konuğu 13 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu. 10 yaşına kadar futbol oynayıp, iyi bir futbolcu olma hayali kurarken, bir radyo yayınında Greta'nın yaptığı eylemi duyunca "iklim krizi"ni öğrendiğini ve çok etkilendiğini söylüyor. Ve o günden beri o artık kendisini bir iklim aktivisti olarak tanımlıyor ve bu yolda çalışmalar yapmak için hukuk eğitimi almak istiyor. Nacide Berber'in Doğa Konuşmaları'nda genç iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu'yla yaptığı konuşma yayında. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

"Doğa pandemi döneminde resmen nefes alıyor. Akdeniz fokları, yunus gibi değildir ama onlar bile şimdi zıplayarak dolaşıyor. Adeta sevinçten, nefes aldıkları, rahatladıkları için. Ferahlayan canlılar, saklandıkları yerden çıkan canlılar bunlar." "Kıyıları korursak sadece Akdeniz foklarını değil, son kalan kıyılarda yaşayan ada doğanı, orfoz, ada martısı, tepeli karabatak gibi pekçok deniz canlısını da korumuş olacağız." Su altında neler oluyor, Akdeniz foklarının durumu ne? Nacide Berber'in hazırladığı Doğa Konuşmaları'nın bu haftaki konuğu Sualtı Araştırmaları Derneği'nin Akdeniz Foku Araştırma Grubu'ndan Cem Orkun Kıraç. Su altından bilmek isteyeceğiniz haberler veriyor. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Nacide Berber'in hazırladığı Doğa Konuşmaları'nın bu haftaki konuğu Buğday Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu. Doğa ve insan ilişkisi üzerine, büyük bir felaketi yaşadığımız bu günlerde neyin, neden önemli olduğu üzerine ufuk açan bir konuşma oldu. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Doğa ve şehir arasında nasıl bir ilişki var? Doğa tabanlı çevre ve yeşil altyapı yaratmak mümkün mü? Şehirlerde, kişi başına düşen yeşil alanın miktarı mı, yoksa erişilebilirlik mi önemli? Doğa Konuşmaları'nın bu bölümünde doğa koruma uzmanı Kübra Ceviz Sanalan "kent ekolojisi" ile ilgili bilmek isteyeceğiniz ayrıntıları NTVRadyo'ya anlattı.

Doğa Konuşmaları

Gökyüzü nasıl gözlenir? Gökyüzünü gözlemek insana ne öğretir? Hava olayları nasıl yorumlanır? Bugünlerde neye dikkat etmeli? Yıldızları görmekten başka ne beklenmeli, ne yapmalı? Çıplak gözle gökyüzü gözlenebilir mi, yoksa teleskop şart mı?  Gökbilimci Alp Akoğlu NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'na katıldı, Nacide Berber'in gökyüzü ve gökyüzü gözlemciliğine dair sorularını yanıtladı. Bir de şu anda gökyüzünde gözlenmesi güzel olacak bir duruma işaret etti: "İki çok parlak gezegen Jüpiter ve Satürn gözlem için en iyi konumda. Hava karardığı zaman güneye doğru bakarsanız göreceksiniz.  Bu iki gezegen giderek birbirlerine yaklaşacaklar. Aralık ayı sonunda, neredeyse birbirlerine değecek kadar yaklaşacak. Zaman zaman ay da onlara katılacak. Çok sık olan bir şey değil. Belki bundan sonra 20 yıl daha olmayacak. Dinleyicilerimizin gün gün gözlemlemesini öneririm." İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

"Biyolojik çeşitlilik ve sağlığımız için zaman daralıyor! Her ne yapıyorsak, doğaya, havaya, suya, biyolojik çeşitliliğe etkisini bilmemiz, sahip olduklarımızın torunlarımıza da kalmasını istiyorsak, ona göre yapmamız gerekiyor." Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF Hayvanları Koruma Günü'nde "2020 - Yaşayan Gezegen Raporu"nu açıkladı. WWF Türkiye - Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem de rapordaki çarpıcı tespitleri NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'nda anlattı.

Doğa Konuşmaları

Pandemi döneminde doğada neler oldu? Yaban hayatta, kentlerde ne değişti? Karbon ayak izi ne kadar azaldı? Doğa Konuşmaları'nın 29. bölümüne katılan Doğa Koruma Merkezi yöneticisi, biyolog Yıldıray Lise anlattı. Yıldıray Lise'yi bulup da erguvanları konuşmamak olmaz. İstanbul'da erguvanların sayısının arttığına dikkat çekti, ama İstanbul'daki ağaçların sayısını, yaşını, cinsini gösteren bir aplikasyon gerektiğini de söyledi.

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları'nın 28. bölümüne ekolojik tasarımcı ve yazar Melih Aşanlı katıldı. Mimaride ekolojik tasarım, doğayla barışık ev, geleneksel ve ikinci el yapı üretim yöntemlerine ilişkin Nacide Berber'in sorularını yanıtladı, bilgi verdi.

Doğa Konuşmaları

Kelebek gözlemcisi Evrim Karaçetin NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'na katıldı, kelebek gözlemciliği ile ilgili bilmek isteyeceğiniz şeyler anlattı, kelebeklere ve nasıl gözlemci olunacağına ilişkin bilgiler verdi. İyi dinlemeler.

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları’nın bu haftaki konusu evde doğal cilt bakımı ve makyaj malzemeleri yapımı. Nacide Berber merak ettiklerini soruyor, bu konuda çalışan kimyager Behiye Bilici anlatıyor. İyi dinlemeler

Doğa Konuşmaları

Nacide Berber, Doğa Konuşmaları'nda bugün doğa ve sürdürülebilirlik konusunu Prof. Dr. Levent Kurnaz’la konuştu. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Levent Kurnaz aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nü yapıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne bağlı olarak Genel Sekreter’in Sürdürülebilirlik Danışmanı Jeffrey Sachs tarafından oluşturulan Sürdürülebilirlik Çözümleri Ağı’nın Türkiye eş-başkanlığı görevinde de bulunan Levent Kurnaz halen Boğaziçi Üniversitesi’nde iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ile ilgili lisans ve lisansüstü dersler veriyor.

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları

Türkiye’de çağdaş doğa korumanın duayenlerinden  kabul edilen Tansu Gürpınar jeolog, botanikçi ve zoolog. 1966 yılında Milli Parklar yapılanmasında çalıştı, Doğa Derneği ve Doğayı Koruma Vakfı'nın kurucularından. NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'na katılan Tansu Gürpınar bu konuda çalışmaya başladığından bugüne değişenleri, gelinen noktayı değerlendiriyor.

Doğa Konuşmaları

"Bisikletli Kadın İnisiyatifi" ve "Bisikletle Ulaşım Platformu"ndan Zeynep Araboğlu, Doğa Konuşmaları'na katıldı, "doğa dostu ulaşım" konusunda Nacide Berber'in sorularını yanıtladı.

Doğa Konuşmaları

Anadolu Halk Takvimi'nin yazarı Ergün Veren bu hafta NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'na katıldı, Anadolu halk meteorolojisi notlarını, Doğa Takvimi'ni anlattı.

Doğa Konuşmaları

"Yeşil ekonomi" nedir? İTÜ öğretim üyesi Doç. Ahmet Atıl Aşıcı NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'na katıldı, Nacide Berber'in sorularını yanıtladı.

Doğa Konuşmaları

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi, Süs ve Tıbbi Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy bu hafta NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'na katıldı; botanik parkları, yeşil alanlar, sis ve tıbbî bitkiler konusunda Nacide Berber'in sorularını yanıtladı.

Doğa Konuşmaları

Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman, NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'na katıldı. Tüketim alışkanlıkları, atıksız yaşam, belediyelerin projeleri üzerine bilmeniz gerekenleri dinleyin.

Doğa Konuşmaları

"Fazla Gıda" kurucu ortağı İpek Peker, NTVRadyo'da Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları'na katıldı. Hem "Fazla Gıda" projesini, hem gıda israfına ilişkin bilmek isteyeceklerinizi dinleyin.

Doğa Konuşmaları

Nacide Berber'le Doğa Konuşmaları'na bu hafta kuş gözlemcisi ve ekolog Kerem Ali Boyla konuk oluyor. NTVRadyo programcısı Kerem Ali Boyla kuşlar ve doğadaki dengeyi, kuşlar ve insanların ilişkilerini, merak edilenleri anlatıyor. Uzun sohbetin 2. bölümü haftaya.

Doğa Konuşmaları

Doğa Konuşmaları

Temiz Gelecek Derneği kurucularından Ceylan Özünel NTVRadyo'da Nacide Berber'in hazırlayıp sunduğu Doğa Konuşmaları'na katıldı, ekolojik ayak izini, zehirsiz evleri anlattı, pratik önerilerde bulundu.

Doğa Konuşmaları

Ağaçları gözleyen, dinleyen uzman isimlerden Necati Güvenç Mamıkoğlu NTVRadyo'da Nacide Berber'in hazırlayıp sunduğu Doğa Konuşmaları'na katıldı, Türkiye'nin ağaçlarını, ağaçların dilini anlattı.

Doğa Konuşmaları

Bilgi Üniversitesi Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Ayşe Uyduranoğlu şehirleşme, kirlilik, evsel atıklar konusunda NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'na katıldı.

Doğa Konuşmaları

Oyuncu ve BM Kalkınma Programı İyiniyet Elçisi Mert Fırat yoksulluk, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizine farkındalık yaratmak için sorumluluk aldı. Mert Fırat bu kimliğiyle NTVRadyo'da Doğa Konuşmaları'na katıldı.

Doğa Konuşmaları

Buğday Derneği'nden İpek Peker, NTVRadyo'da Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları'na katıldı, zehirsiz sofralar ve gıda güvenliği konusunda bilinmesi gerekenleri, merak edilenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

Türkiye Permakültür Enstitüsü eğitmeni Evren Yıldırım NTVRadyo'da Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları'na katıldı, bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

Kuş, ağaç, doğa, eğitim gözlemcisi, Doğa Oyunları Evi kurucu ortağı Burcu Meltem Arık NTVRadyo'da Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları'na katıldı, doğaya dair bilinmesi gerekenleri, merak edilenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

Doğal Hayatı Koruma Vakfı'ndan yaban hayat uzmanı Ahmet Emre Kütükçü, NTVRadyo'da Nacide Berber'in hazırladığı Doğa Konuşmaları'na katıldı, yaban hayata ilişkin merak edilenleri, bilinmesi gerekenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

Yeryüzü Derneği Gönüllüsü Aytaç Timur NTVRadyo'da Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları'na katıldı, kentte ekolojik yaşam, kent bahçeciliği konusunda bilinmesi gerekenleri, merak edilenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı, NTVRadyo'da Nacide Berber'in hazırladığı Doğa Konuşmaları'na katıldı, bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

TEMA Vakfı Orman ve Kırsal Kalkınma Bölümü Başkanı, Orman Mühendisi Ferhat Taze, NTVRadyo'da Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları'na katıldı, Toprak Dede'nin izinde, bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

İstanbul Politikalar Merkezi'nden araştırmacı ve su yönetimi uzmanı Akgün İlhan, NTVRadyo'da Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları'na katıldı, "su hakkı" gibi bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

Buğday Derneği'nden Güneşin Aydemir, NTVRadyo'da Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları'na katıldı, ekolojik yaşam, doğa üzerine bilinmesi gerekenleri, merak edilenleri anlattı.

Doğa Konuşmaları

İklim, doğa, iklim bilimi ve bağlantılı kavramlar ne demek, hayatımızdaki yeri ne? Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Levent Kurnaz, NTVRadyo'da Nacide Berber'in programı Doğa Konuşmaları'na katıldı.