Jump to content

Код Бране 087 Драган Бисенић: Србија и рађање Евроазије

Play
Episode 87
1 hr 16 min / Published

Комплет Путовође на попусту наручите ОВДЕ: https://catenamundi.rs/shop/putovodje-peto-kolo-isidora-slobodan-jovanovic-dvornikovic-nusic-marko-s-markovic/

Одабране књиге из геополитике наручите ОВДЕ: https://slobodnaknjizara.com/oznaka/geopolitika/

Драган Бисенић је стручњак за геополитику, новинар, и дипломата са вишегодишњим искуством. Један је од ретких који већ годинама прати ситуацију у свету и пише врло разложне и објективне чланке за низ домаћих дневних новина, а често је и гост у Око магазину РТС-а. Посебно су занимљиве његове књиге о улози ЦИА-е у распаду Југославије.

Брана је са њим разговарао о епохалном значају руско-кинеског савезништва, озваниченог овогодишњом посетом кинеског председника Москви. Међу бројним питањима која су госту постављена, издвајају се следећа:

– Шта је Кина била некада, а шта је данас?

– „Од механизације прве индустријске револуције у 18. веку, до електрификације друге индустријске револуције у 19. веку, до информатизације треће индустријске револуције у 20. веку, сваки круг 'реметилачке технолошке иновације' је обликовао историје“, рекао је кинески лидер Си Ђинпинг у говору 2018 . Према Сију, следећа деценија ће у великој мери одредити ко ће предводити следећу индустријску револуцију. „Наредних десет година ће бити кључна деценија“, рекао је Си, наводећи да „нови круг технолошке револуције и индустријске промене – вештачка интелигенција, велики подаци, квантне информације и биотехнологија – добијају снагу“. Да ли је Кина остварила своју доминацију?

– Да ли су и како САД изгубиле своју супремацију у свету? Поред војне, САД су деценијама нудиле најприхватљивији културни модел, а данас нуде у великој мери неприхватљив концепт неолибералне економије, једне светске владе и нетрадиционални систем вредности заснован на поштовању и супремацији мањинских права? У шта се претворила западна цивилизација?

– Изјавили сте да ово чему сада присуствујемо у Украјини јесте друга, оружана верзија окончања Хладног рата, другим средствима и с другим последицама, која има само два исхода: да Русија успе или да Русија не успе у својим намерама. Какве ће бити последице рата у Украјини?

– Како гледате на сукоб који се дешава у Украјини између Русије и политичког Запада? Изјавили сте да радикални прекид у односима са Западом није имао чак ни Стаљин. „Стаљин није имао односе са Западом, али их је желео. Будућа Русија их неће имати, а неће их не желети.“

Ако Вам се свидео наш подкаст, пратите наш канал за још!

Ако желите да помогнете наш рад, купите неку од наших књига на: https://catenamundi.rs/

За донацију се јавите преко следећег линка: https://catenamundi.rs/kontakt/

 

Episode ratings
Please log in or sign-up to rate this episode.
This episode is part of the Подкаст код Бране series
Све епизоде
Episode comments

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
What do you think about this episode? Leave a comment!

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×

Important Information

By using this website, you accept the use of cookies in accordance with our Privacy Policy.