Pötikare

Pötikare
Pötikare
Nacide Berber
Nacide Berber

Pötikare

Moda tarihi ve kültürü programı

Mini etek nasıl moda oldu? Peki şapka? Savaşlar modayı nasıl etkiledi? Miniden maksiye, sokak modasından döpiyese, Dior kadınından Twiggy kadınına... Piyedepul, şal deseni, ille de pötikare! Modayı anlamak için...

Pötikare, NTVRadyo'nun moda kültürü ve moda tarihi programı.

Hepimizin bildiği pötikare desenli kumaş ilk olarak Hollanda sömürgesi Malezya ve Endonezya'da çıkmış, 17. Yüzyılda Avrupa ve Amerika'ya ihraç edilmiş. Gingham, Malezya’da çizgili anlamına gelen "genggang"dan geliyor. Endonezya'da ise bu desen zıt renklerin bir arada olmasını, iyiyle kötü arasındaki savaşı sembolize ediyor.   

18. yüzyılda Avrupa ve Amerika'da üretilmeye başlıyor. 1900 ve 1920'lerde minimal sitilin temsilcisi, 30'lar ve 40'larda kullanışlı, ucuz ve dayanıklı kumaşlarla yazlık ve plaj kıyafetleri modası. 1950'lerde ise aile saadetini temsil ediyor. Evlerinde resmedilen, fotoğraflanan kadınların elbisesi hep pötikareli. 1960'larda gençliğin, modern giysisinin deseni. 1970-90 arası mutfakta perde, masa örtüsü ya da raf örtüsü... Ve 21. yüzyılda kıyafette retro!
Her daim nostaljik ve gençliği temsil eden Pötikare adını taşıyan programda her yönüyle modayı konuşacağız. 
Erkek modası da var, kadın, koltuk, vitrin, plak kapağı tasarımı modası da. Toplumsal olaylar, siyasi ya da ekonomik durumun modaya etkisini soracağız. Mini eteğin çıkışını neyin etkilediğini, 1'inci ya da 2'nci dünya savaşlarının modayı nasıl dönüştürdüğünü soracağız...

Nacide Berber terzi, modacı, moda tarihçisi, tasarımcı, moda yazar, sosyolog ya da araştırmacı, modayla ilgili olanlarla her hafta modayı konuşuyor.

Aynur Altunkaş'ın editörlüğünü üstlendiği programın prodüktörü Umut Şatıroğlu.

İyi dinlemeler

Podcast

Pötikare


ChelseaLook #ChelseaGirlMini etekler, kısa saçlar, solgun makyajlar…Doç.Dr. Ayşe Günay, 60’lar modasının yaratısı Mary Quant’ı anlattı.
Pötikare

Vivienne Westwood: Punk kültürünün öncüsü
Moda yazarı Serli Gazer, dünyaca ünlü İngiliz tasarımcı ve aktivist Westwood'u #Pötikare için anlattı.

Pötikare

NTVRadyo'nun moda tarihi ve moda kültürü programı Pötikare'de bu hafta moda tasarımcısı Hatice Gökçe ile Atatürk'ün kıyafetlerini, dönemin modasını, Atatürk'ün modaya yaklaşımını, kıyafetlerinin çizgisini, kumaş ve model seçimini konuştuk.

Pötikare

Savaşlar, siyasi hareketler, sanatsal akımlar, ünlü şahsiyetler, sosyal medya yıllardır modayı etkiliyor. Bu etkilere son iki yıldır pandemi de dahil oldu. Artık sokakta evde giydiğimiz gibi rahat kıyafetler tercih ediyoruz. Hatta cinsiyeti gösteren kıvrımlar, renkler, biçimler adeta kayboldu, unisex giyim yaygın hale geldi. Cinsiyetsiz giyim, cinsiyetsiz moda ne demek? Bu akım nereye doğru yol alır? Akademisyen Dr. Kami Emirhan değerlendiriyor.

Pötikare

Doğal boya, doğal dokuma, baskı ve boyama teknikleri, sürdürülebilir tasarım ve moda...

Atelier Tenera'nuın kurucuları tekstil tasarımcısı Ela Mete ve mimar Defne Özdoğan, liflerin nasıl elde edildiğini, kumaşların nasıl dokunduğunu, boyandığını, doğadaki boya kaynaklarını, baskı tekniklerini, evde yapılabilecek kumaş boyama uygulamalarını anlatırken, atıksız modaya da değiniyor, örnekler veriyor.

Pötikare

Tarihte insanın kendini koruma içgüdüsüyle yaptığı ilk işlem ayaklarını korumak.

Akademisyen Havva Meryem İmre, ağaç kabukları ve dallardan günümüze kadar gelişen formuyla ayakkabının tarihini anlatıyor.

Pötikare

Kumaşlar üzerine uzman akademisyen Nilşen Sunter Eroğlu, geçmişten günümüze kumaşın izini sürüyor ve tarihini anlatıyor. Türkiye'ye özgü 650 kumaş kaydı var. Mesela buldan bezi, Denizli'nin Buldan ilçesinde üretiliyor, bir diğeri bürümcük kumaş, buruşuk yapısıyla vücudun hava almasını sağlıyor... Peki, çiçekli desenleriyle tanıdığımız basma kumaşın hikayesi ne? Aktif, pasif ve çok akıllı tekstil ne demektir? Moda nasıl bu yöne evrildi? Kumaştan beklentimiz ne olmalı? Akıllı tekstili hayatımızda ne şekilde kullanabiliriz?

Pötikare

Sürdürülebilir moda, ekolojik moda, yavaş moda ne demek? İklim krizinde gardrobumuzla ilişkimiz nasıl olmalı? Sürdürülebilir Moda Platformu’ndan İrem Yanpar Coşdan pamuk ekiminden başlayarak vitrine konulana kadar bir kıyafetin yolculuğunu anlattı, karbon ayak izini hesapladı. İyi dinlemeler

Pötikare

Savaş sonrası erkek gibi giyinen kadınlar, kadın gibi saçını uzatan erkekler, politik görüşü yansıtan giysiler... Araştırmacı yazar Çağla Ormanlar Ok, Cumhuriyetten bugüne modayı anlattı.

Pötikare

NTVRadyo’nun moda tarihi ve moda kültürü Pötikare’nin yeni bölümünün konusu: Moda mı dizileri, diziler mi modayı etkiliyor? Ekrandaki karakterlerin stili, dizinin hikayesini nasıl etkiler? Kahvaltıya topuklu ayakkabıyla oturmak, izleyiciyi nasıl ikna eder? Bihter bir giydiğini bir daha giymedi, ama bugün bir karakter bir paltoyu 3 kere giyebiliyor. Sex and the City'den Aşk-ı Memnu’ya... Aşk-ı Memnu’dan başlayarak bugüne kadar çok izlenen pekçok dizide Başak Dizer Tatlıtuğ ile başrol oyuncularını giydiren Stil ve Moda Danışmanı Deniz Marşan’a merak ettiklerimizi sorduk. İyi dinlemeler

Pötikare

Türk tarihinin çeşitli dönemlerinde kullanılan, Osmanlı Padişahlarının özellikle savaşa giderken giydiği Tılsımlı Gömlekler’in hikayesini dinleyin. Üzerinde, giyen kişiyi hastalıktan ve düşmandan koruduğuna inanılan ayetlerin yazılı olduğu gömlekler, zarif bitkisel motifleriyle de ilgi çekiyor. Dönemin hükümdarları, komutanları, din adamları ve yöneticilerinin inancı doğrultusunda taşıdığı tılsımlı gömleklerin benzerlerine halkın giyiminde de rastlanıyor. Nacide Berber’in hazırlayıp sunduğu moda kültürü programı Pötikare’nin bölüm konuğu, Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Hülya Tezcan, herkese iyi dinlemeler.

Pötikare

Tiffany’de Kahvaltı’da Audrey Hepburn’ün kostümleri, Humprey Bogart’ın pardesüsü, Aşk-ı Memnu’daki Bihter’in femme fatale halleri ve pandemi döneminde karşımıza çıkan kısa film niteliğinde moda şovları... Akademisyen Faik Kartelli, NTVRadyo’nun moda tarihi ve moda kültürü programı Pötikare’nin konuğu.

Pötikare

Nacide Berber, NTVRadyo’nun moda kültürü ve moda tarihi programı Pötikare’nin bu bölümünde akademisyen Nuray Er Bıyıklı ile konuşuyor. Sanayi-i Nefise Mektebi'nden bugüne Türkiye'de tekstil ve moda tasarımı eğitiminde, hayal gücü, yetenek ve yarışmanın önemini dinleyin.

Pötikare

👑 Fatih döneminde Topkapı Sarayı’nda başlayan eski eser biriktirme, moda ve tekstil mühendisliği, Sadberk Hanım Müzesi’nden özel notlar, ikonik tasarımlar.. Pötikare'de Müze uzmanı Lale Görünür'den dinleyin ✂

Pötikare

NTVRadyo'nun moda kültürü ve moda tarihi programı Pötikare bu bölümde Moda Stratejisti Güneş Güner'i ağırlıyor. Moda alanında stil alışkanlıkları, kültürel değişiklik ve alışkanlıkların modaya etkisi, pandemi sonrası modanın gelişimi, yükselen ve düşen trendlere dair her şey bu programda.

Pötikare

Moda fotoğrafçılığı nedir? Bir moda fotoğrafçısının kültür ile ilişkisi nasıl olmalıdır? Dijital çağ moda kültürünü nasıl etkiledi? Modayı görünür kılan fotoğrafları kurgularken nelerden ilham alınır? Moda fotoğrafçısı Emre Doğru anlatıyor, iyi dinlemeler. Fotoğraf: Emre Doğru

Pötikare

"Modernlik bir kodsa, moda da onun amblemidir" diye anlatır Baudrillard. Moda olgusu bağlamında yaşanan toplumsal değişimi erken Cumhuriyet dönemi romanları üzerinden sergilemeyi amaçlayan Çilem Tercüman'dan modernleşme sürecinin yarattığı özgürleşme dinamikleri ile bunlara verilen tepkilerin moda alanındaki tezahürlerini Pötikare'de dinleyin. Fotoğraf: Darülbedayi kızları 1930 – Darülbedayi’nin bahçesinde, prova arasında.

Pötikare

Tasarımcı ve Moda Eğitmeni Sonay Şeftalici, Osmanlı'dan günümüze terziliği anlatıyor. Pera, Sümerbank, şapka devrimi... Moda, kültürü nasıl etkiler? İlk moda kitabını kim yazdı? Terzilikten, tasarımcılığa modanın gelişimini NTVRadyo'nun moda kültürü ve tarihi programı Pötikare'de dinleyin.

Pötikare

Modanın var olma prensibi ve tüketim alışkanlığı üzerine düşünen, giyilebilir teknolojiler alanında öncü, tasarımcı Arzu Kaprol , sorumlu ve sürdürülebilir modayı anlatıyor.

Pötikare

Pötikare'de bu hafta çok yönlü tasarımcı Gönül Paksoy var. Çocukluğundan bu yana biriktirdiği hikayeleri tasarımlarına taşıyan, atmadan üretmenin kıymetini gösteren, yenebilir tasarımlarıyla sanatı işlevselleştiren, Gönül Paksoy'un, bir yaşam biçimi haline gelmiş tutumlu yaratıcılık hikayesini dinleyin.

Pötikare

Sürdürülebilir ve yavaş moda nedir? Dünyada ve Türkiye'de nasıl gelişiyor? Modada etik ve sosyal sorumluluk tartışmaları nasıl yürütülüyor? Bizler sürdürülebilir moda için neler yapabiliriz? Nacide Berber sürdürülebilir ve yavaş modaya dair merak edilenleri, Doçent Doktor Şölen Kipöz'e soruyor. İyi dinlemeler.

Pötikare

Degicilik ve moda ilişkisinin dünü ve bugününü nasıl yorumlarız? Kadınca dergisi ve Duygu Asena'nın bu alandaki katkıları nelerdir? Sosyal medyanın giyinme alışkanlıklarımız üzerindeki etkisi nedir? Pandemi dönemi moda sektörünü nasıl etkiledi? Pötikare'de Nacide Berber'in konuğu, moda editörü, sosyal medya uzmanı, spor yazarı Ebru Kılıçoğlu. İyi dinlemeler.

Pötikare
Pötikare, NTVRadyo'nun moda kültürü ve moda tarihi programı.

Pötikare

Doç.Dr. Ayşe Günay'a sorduk. "Moda nedir" sorusuyla başladık, İlk moda tasarımcılarından Charles Frederick Worth ve kadınlar için radikal tasarımlar yapan Paul Poiret'den bahsettik. 1920'li yılların modası, savaşın modaya etkisi, kadın ve erkek modası, modanın nasıl yayıldığı, illüstratör ve dergilerin etkisiyle devam ettik. İyi dinlemeler

Pötikare
Pötikare, NTVRadyo'nun moda kültürü ve moda tarihi programı.

Pötikare
Flapper kadınlardan Japon tasarımcı Kawakubo’ya, Özlem Süer’e, soyadını verdiği #kot kumaşla bir döneme damgasını vuran Muhteşem Kot'un hikayesine, denim kumaşa, modaya yön verenlere…
Tekstil ve moda tasarımı uzmanı Dr. Gözde Bursalıgil anlatıyor.
İyi dinlemeler

Pötikare

Orta Asya’dan Osmanlı’ya, Saray’ın modası, padişahların kıyafetleri, halkın kıyafetleri… Keçeden ipeğe, gelenekselden modern kıyafetlere geçiş… Topkapı Sarayı Müzesi'nin padişah giysileri ve tekstil bölümü eski yöneticisi Prof.Dr. Hülya Tezcan anlatıyor. İyi dinlemeler

Pötikare

Moda nasıl çıktı? 20’lerin modası ve savaşın modaya etkisi... Dior kadınlarından hippi modasına, Twiggy kadınlarına, art nouveau ve art deco akımlarına... Pötikare'nin ilk bölüm konuğu: Moda-tekstil tasarımı eğitimcisi ve efsane plak kapaklarının tasarımcısı Prof.Dr. Betül Dengili Atlı. İyi dinlemeler