Jump to content

Slovenský zväz vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít

Podcaster
  • Posts

    27
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Koncom uplynulého roka došlo v USA k tragickej udalosti, ktorá zaplnila titulné stránky denníkov a informačných portálov po celom svete. Pre tých, ktorí túto informáciu nezachytili, známy holywoodsky herec Alec Baldwin pri natáčaní "westernovky" postrelil dvoch ľudí – hlavnú kameramanku a režiséra filmu Joela Souzu. Bohužiaľ talentovaná kameramanka Halyna Hutchins, považovaná v Hollywoode za novú „rockstar kinematografie", vážnym zraneniam na mieste podľahla. K tejto tragédii sa vyjadrilo už viacero známych osobností zo sveta šoubiznisu, ale i zbraňových expertov a rôznych influencerov. My sa chceme, v prvej epizóde Streleckého podcastu v roku 2022, pozrieť na túto mediálne exponovanú tragédiu trochu bližšie a na jej príklade demonštrovať, aké je nesmierne dôležité dodržiavať všetky zásady bezpečnej manipulácie so zbraňou. Touto náročnou témou, ktorej sme dali zámerne trochu bulvárny titulok, prevedie poslucháčov Streleckého podcastu náš moderátor, Lukáš "Luki" Turiak a jeho hosťami sú dvaja doktoril – JUDr. Boris Draškaba zo združenia Legis Telum a MUDr. Michal Venglarčík, PhD., prezident Slovenskej asociácie westernovej streľby. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  2. Tretia časť podcastu k novele Zákona č. 190/2003 Z. z. o zbraniach a strelive venovaná najčastejším otázkam vyplývajúcim z tejto legislatívnej úpravy. Po prvých dvoch epizódach, v ktorých náš hosť JUDr. Boris Draškaba podrobne analyzoval zmeny vyplývajúce z novely Zákona o zbraniach a strelive, sme sa rozhodli zaradiť aj tretiu na túto tému. Rozoberáme si v nej najčastejšie otázky zo strany držiteľov zbrojných preukazov, s ktorými sa bežne stretávame od jej schválenia. Na Slovensku existuje 150-tisícová komunita držiteľov zbrojných preukazov a táto novelizácia sa dotýka prakticky každého člena tejto pomerne širokej komunity. Preto sme sa rozhodli dať širší priestor téme, ktorá by, vzhľadom na svoj charakter, mala zaujímať každého jedného držiteľa. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  3. Pokračovanie podcastu podrobne analyzujúceho zmeny, ktoré boli vynútené zo strany EÚ s povinnou implementáciou do našej národnej legislatívy. Zákon o zbraniach a strelive je jednou zo základných noriem, ktorými sa musí riadiť každý vlastník zbrojného preukazu. Dá sa s nadsázkou povedať, že je to proste taká „biblia“ pre každého legálneho držiteľa. V uplynulých dňoch sme boli svedkami zavŕšenia legislatívneho procesu, ktorý vyvrcholil prijatím novely Zákona č. 190/2003 Z. z. o zbraniach a strelive v znení neskorších predpisov a v súčasnosti sa už čaká iba na formálny podpis zo strany hlavy štátu. Vzhľadom na to, že je to vec, ktorá by mala zaujímať min. 150-tisícovú komunitu držiteľov zbrojného preukazu, pripravili sme tento špeciál Streleckého podcastu, ktorý je rozdelený do dvoch častí. Našim hosťom je JUDr. Boris Draškaba, advokát a podpredseda predstavenstva združenia Legis Telum, ktoré na príprave tohto zákona veľmi aktívne participovalo. Konsolidované znenie tohto zákona si môžete pozrieť online v dokumente, ktorý pre vlastníkov zbrojného preukazu pripravilo združenie Legis Telum. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  4. Proces, ktorý bol spustený za hranicami Slovenska, dospel do svojho finále. Je dôsledkom prijatia smernice EÚ a jej povinnosti implementácie do našej legislatívy. Zákon o zbraniach a strelive je jednou zo základných noriem, ktorými sa musí riadiť každý vlastník zbrojného preukazu. Dá sa s nadsázkou povedať, že je to proste taká „biblia“ pre každého legálneho držiteľa. V uplynulých dňoch sme boli svedkami zavŕšenia legislatívneho procesu, ktorý vyvrcholil prijatím novely Zákona č. 190/2003 Z. z. o zbraniach a strelive v znení neskorších predpisov a v súčasnosti sa už čaká iba na formálny podpis zo strany hlavy štátu. Vzhľadom na to, že je to vec, ktorá by mala zaujímať min. 150-tisícovú komunitu držiteľov zbrojného preukazu, pripravili sme tento špeciál Streleckého podcastu, ktorý je rozdelený do dvoch častí. Našim hosťom je JUDr. Boris Draškaba, advokát a podpredseda predstavenstva združenia Legis Telum, ktoré na príprave tohto zákona veľmi aktívne participovalo. Konsolidované znenie tohto zákona si môžete pozrieť online v dokumente, ktorý pre vlastníkov zbrojného preukazu pripravilo združenie Legis Telum. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  5. Súčasná platná slovenská legislatíva vytvára výborné podmienky pre činnosť klubov vojenskej histórie. Bude to však tak platiť aj naďalej po implementácii smernice EU? V najnovšej epizóde Armádneho podcastu sme predstavili kluby vojenskej histórie a ich záslužnú činnosť pri zachovávaní historických udalostí súvisiacich s temným obdobím našich dejín. Súčasná naša legislatíva vytvára výborné podmienky pre ich činnosť. Bude to však tak aj naďalej? Nebudú musieť nakoniec „historici“ behať namiesto zbraní s metlami? A akú úlohu v tomto procese zohráva Európska únia? O tom a ďalších zaujímavých témach súvisiacich s touto zaujímavou formou streleckej činnosti sa bude rozprávať náš moderátor Lukáš "Luki" Turiak s pánom Tiborom Devátom, predsedom Združenia klubov vojenskej histórie Slovenska a súčasne predsedom klubu vojenskej histórie Tyrnau. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  6. Kto nepozná minulosť a dejiny, aby sa mohol poučiť z chýb minulých, je odsúdený ich opakovať. Obzvlášť to platí v prípade vojenskej histórie. Za tieto chyby sa však platí obzvlášť vysoká daň... Zachovávať históriu pre nasledujúce generácie je mimoriadne dôležité. Pretože ako sa hovorí: "Ten, kto nepozná svoju minulosť, je odsúdený ju opakovať." Obzvlášť to platí v prípade vojenskej histórie. Pretože pokiaľ si budú mladí ľudia uvedomovať, koľko utrpenia, hrôz a smrti vojny ľudstvu priniesli, je väčšia šanca, že nepripustia, aby sa táto časť histórie opakovala. Našťastie existujú ľudia venujúci sa pripomínaniu si týchto hrozných udalostí vo forme rôznych rekonštrukcií najznámejších vojnových udalostí, ktoré sa odohrali na našom území v rozličných historických obdobiach. Či už to boli moderné dejiny a obdobie prvej a druhej svetovej vojny, alebo staršie dejiny a obdobie napoleónskych vojen, Rakúsko-Pruskej vojny, a tak ďalej. A práve takýmto človekom je pán Tibor Devát, predseda Klubu vojenskej histórie Tyrnau a súčasne predseda organizácie, ktorá takéto kluby zastrešuje na území Slovenska pod názvom Združenie klubov vojenskej histórie Slovenska. Tohto zaujímavého človeka a činnosť klubov, ktoré sa touto zaujímavou aktivitou zaoberajú, vám v šiestej epizóde Armádneho podcastu predstaví náš moderátor Lukáš "Luki" Turiak. Armádny podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so združením Legis Telum a za finančnej podpory Ministerstva obrany Slovenskej republiky. Viac info na www.zalozaci.sk.
  7. Nácvik obrannej streľby má praktický charakter a môže byť pre držiteľa zbrane veľmi prospešný. Ale môže mať aj charakter športovej disciplíny. Nácvik obrannej streľby má praktický charakter. Môže byť pre držiteľa zbrane veľmi prospešný v kritických situáciách, kedy ide o život a môže rozhodovať každá drobnosť, každá sekunda. Obranná streľba však môže mať aj charakter športovej disciplíny, pri ktorej nejde o život, ale o body a víťazstvá. V trinástej epizóde Streleckého podcastu sa zaoberáme práve takouto športovou disciplínou, ktorá tento rok oslávila 25. výročie svojho vzniku (1996), no na Slovensko prišla relatívne len nedávno. Hovoríme o súťažiach podľa pravidiel IDPA, čiže International Defensive Pistol Association, alebo slovensky Medzinárodnej asociácie obrannej streľby zo zbraní pištoľového kalibru. Hosťom nášho moderátora, Lukáša "Lukiho" Turiaka bude Stanislav Hladík, medzinárodný rozhodca súťaží IDPA, predseda Asociácie streleckých klubov IDPA Slovensko a súčasne predseda klubu vojakov v zálohe KVvZ-113-BA. Porozpráva o tejto zaujímavej športovej disciplíne a súčasne aktivite, pri ktorej sa držiteľ naučí zručne a hlavne bezpečne manipulovať so zbraňou. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  8. Dynamická streľba zaznamenáva v ostatných rokoch výrazný nárast popularity. Tento atraktívny akčný šport prináša úspechy aj slovenským športovým strelcom. Dynamická streľba zaznamenáva v ostatných rokoch výrazný nárast popularity. Či už je to tým, že mladí ľudia odrastajú na počítačových strieľačkách, či akčných filmoch, ktorých sú plné televízne stanice, alebo to súvisí s bezpečnostnou situáciou vo svete, nevieme posúdiť. Faktom je, že na tejto vlne sa vezú aj viaceré strelecké športy, medzi ktoré patria aj súťaže v praktickej streľbe podľa pravidiel IPSC, čiže International Practical Shooting Confederation, alebo po slovensky Medzinárodnej konfederácie praktickej streľby. Súťaže v praktickej streľbe na Slovensku zastrešuje Slovenská asociácia dynamickej streľby, ktorá združuje kluby a organizuje súťaže podľa pravidiel IPSC na Slovensku. Tento atraktívny a akčný strelecký šport patrí medzi naše úspešné športy. Slovenskí strelci nám robia radosť a pravidelne vozia z veľkých medzinárodných podujatí medaile a výborné umiestnenia. My sa vám pokúsime IPSC priblížiť očami jedného z nich – slovenského reprezentanta Jána Pálku, viacnásobného majstra sveta, Európy a medailistu z mnohých veľkých podujatí, s ktorým sa o jeho streleckých začiatkoch a o IPSC súťažiach obecne porozpráva náš moderátor Matej Mervart alias SiFon. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  9. Dobrý deň! Ďakujeme za upozornenie. Áno, vieme o tom. Bohužiaľ všetko je to aj dôsledok nízkorozpočtovosti tohto projektu. Spravili sme však kroky, ktoré by mali už zabezpečiť do budúcna podstatne kvalitnejšie výstupy. Dôkazom toho je aj najnovší diel Armádneho podcastu so zástupcom českého druženia Lex, panom Davidom Karáskom: https://www.podcastics.com/podcast/2613/link/ Súčasne pracujeme na tom, aby sme zabezpečili financovanie projektu adekválne na kvalitnú postprodukciu a pripravujeme aj vlastné štúdio, ktoré by sme chceli "spojazdniť" najneskôr do leta budúceho roku. Ďakujeme, že sledujete naše podcasty a veríme, že Vaša spokojnosť s našou prácou sa bude postupom času zvyšovať. Krásny deň! Rastislav Maršálek
  10. Legálny držitelia zbraní sú zaujímavou komunitou, ktorá je zo zákona pomerne dobre monitorovaná, preverená a hlavne evidovaná. Vedel by štát v prípade potreby túto skupinu občanov zmysluplne využiť? Odpoveď na túto otázku by sme mohli nájsť na druhej strane rieky Moravy. V Česku prebiehal zaujímavý legislatívny proces, ktorý vyvrcholil prijatím zákona implementujúceho legálnych držiteľov zbraní do branno-bezpečnostnej politiky štátu. Presnejšie povedané zákona číslo 14/2021 "o nakladaní so zbraňami v niektorých prípadoch ovplyvňujúcich vnútorný poriadok alebo bezpečnosť Českej republiky". Je to zaujímavý a z hľadiska Slovenskej republiky aj pomerne inšpiratívny zákon, ktorý na jednej strane stanovuje zákaz ozbrojených skupín a na strane druhej definuje spomínanie opatrenia, ktoré môže stanoviť vláda Českej republiky vo vzťahu k podmienkam nakladania so zbraňami v prípadoch ovplyvňujúci vnútornú bezpečnosť a poriadok. O tomto zákone, jeho zaujímavostiach, benefitoch, či o možnostiach a spôsoboch jeho aplikácie v podmienkach Slovenskej republiky sa náš moderátor Lukáš "Luki" Turiak porozprával s hosťom novej epizódy Armádneho podcastu, pánom Davidom Karáskom, analytikom a členom predstavenstva združenia LEX. Armádny podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so združením Legis Telum a za finančnej podpory Ministerstva obrany Slovenskej republiky. Viac info na www.zalozaci.sk.
  11. Slovenský právny systém má pevne zakotvené právo použiť zbraň na svoju ochranu, či ochranu svojich blízkych, alebo majetku. Ako to však funguje v praxi? Slovenský právny systém má pevne zakotvené právo použiť zbraň na svoju ochranu, či ochranu svojich blízkych, alebo majetku. Ako to však funguje v praxi? A čo nasleduje po tom, keď k takejto situácii príde? O tom a o ďalších dopadoch použitia zbrane na svoju ochranu sa rozprávame s človekom, ktorého meno už viackrát zarezonovalo v médiách, s bývalým skúseným vyšetrovateľom, v súčasnosti advokátom JUDr. Petrom Vačokom. JUDr. Peter Vačok je dlhoročný skúsený advokát, ktorý si prešiel rôznymi zaujímavými pracovnými pozíciami. V nich nazbieral bohaté skúsenosti, vďaka ktorým patrí v súčasnosti odborne medzi špičku v oblasti trestného práva. Päť rokov pôsobil na Správe vyšetrovania VB Ministerstva vnútra Slovenskej republiky ako starší vyšetrovateľ. Ďalších päť rokov bol zaradený ako zástupca riaditeľa Krajského úradu vyšetrovania PZ Bratislava. Takou perličkou je, že v pozícii vyšetrovateľa pracoval na objasnení prípadu zavlečenia Michala Kováča mladšieho. V apríli roku 1996 odišiel na vlastnú žiadosť z polície. Túto mimoriadne zaujímavú tému s atraktívnym hosťom za mikrofónom sprostredkuje náš moderátor Lukáš "Luki" Turiak. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  12. Snáď každý začínajúci strelec a čerstvý držiteľ zbrojného preukazu rieši klasickú dilemu optimálneho výberu svojej prvej zbrane. Snáď každý začínajúci strelec a čerstvý držiteľ zbrojného preukazu rieši klasickú dilemu - ako si má budúci strelec zvoliť svoju prvú zbraň tak, aby svoj výber neoľutoval. Je to náročná a komplexná téma, ktorá nemusí dať jednoznačnú odpoveď. A preto sme si pozvali hosťa, s ktorým sa pokúsime začínajúcim strelcom v tomto rozhodovacom procese trošku pomôcť a rozobrať tie najdôležitejšie aspekty a nasmerovať záujemcov tým najlepším možným spôsobom. Našim hosťom je Ľubomír Loh skúsený strelecký inštruktor a predajca zbraní a streleckého vybavenia. Tento diel streleckého podcastu je určený predovšetkým pre všetkých začínajúcich strelcov, ktorý sa chcú trošku zorientovať a správne si vybrať svoju prvú zbraň tak, aby svoj výber po krátkom čase neoľutovali. Témou vás prevedie Matej Mervart alias SiFon. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  13. Jaroslav Kuracina je výraznou osobnosťou, ktorá okrem svojich nesporných konštruktérskych kvalít, často vzbudzuje rozruch v slovenských médiách. Na Slovensku nájdeme veľa šikovných a výnimočných ľudí, no presadiť sa, v našom nie príliš kultúrnom a vcelku dosť korupčnom podnikateľskom prostredí, sa podarí spravidla iba tým zdravo drzým, zanovitým a dostatočne odolným. Jedným z takýchto ľudí je aj slovenský zbrojár a zbraňový konštruktér Jaroslav Kuracina. Milovaný, nenávidený, obdivovaný, aj kritizovaný. Taký je človek, ktorý svojimi vyjadreniami na kontroverzné spoločenské témy dokáže častokrát vzbudiť aj rozruch v slovenských médiách. Nesporne je však mimoriadne talentovaným a úspešným špičkový zbraňovým konštruktérom, nakoľko sa presadil v oblasti, ktorá určite nie je prechádzkou ružovým sadom a v ktorej dominujú predovšetkým veľké svetové zbrojárske firmy. Jeho zbrane zn. GrandPower už pozná celý svet. So svojou karabínou pištoľového kalibru 9mm (PCC) Stribog SP9 sa dostal, spolu s ďalšími piatimi finalistami, do užšieho výberu „subkompaktného zbraňového systému“ pre americké pozemné sily. V ňom sa úspešne presadil, čo rezultovalo do významného zvýšenia produkcie jeho firmy a v súčasnosti dodáva mesačne vyše tritisíc kusov tejto výbornej karabíny na americký trh. Jaro Kuracina je prvou z osobností z novej série podcastov Slovenskí konštruktéri a zbrojári, ktorú vám v tejto epizóde Streleckého podcastu predstaví náš moderátor, Lukáš "Luki" Turiak. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
  14. Slovenský zväz vojakov zálohe a športovo-branných aktivít je prvou z organizácií – zmluvných partnerov MO SR, ktoré Vám postupne predstavíme v Armádnom podcaste. Slovenský zväz vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít je najväčšou športovo-brannou organizáciou na Slovensku s bohatou históriou. Jej počiatky siahajú až niekde do roku 1966, kde vznikla ako jedna z organizačných zložiek vtedajšieho Zväzarmu. V súčasnosti sa činnosť zväzu zameriava predovšetkým na organizáciu streleckých súťaží branného a armádneho charakteru. Vo štvrtej epizóde armádneho podcastu moderátor Matej "SiFón" Mervart vyspovedá viceprezidenta zväzu pre marketing a komunikáciu, Ing. Rastislav Maršáleka a predstaví túto organizáciu s bohatou históriou a zmluvného partnera Ministerstva obrany SR, ako apolitickú organizáciu otvorenú pre všetkých občanov Slovenskej republiky so záujmom strelectvo a branno-strelecké, či armádno-športové disciplíny. Armádny podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so združením Legis Telum a za finančnej podpory Ministerstva obrany Slovenskej republiky. Viac info na www.zalozaci.sk.
  15. Zbrane v rukách detí sú kontroverzná téma, ktorá v mnohých vzbudzuje niekedy až hrôzu. My vám však ukážeme, že všetko môže byť a dokonca priam by malo byť inak. Deti a zbrane je náročná, ba až kontroverzná téma, ktorá mnohých názorovo spája ale aj rozdeľuje. Téma, ktorá si vyžaduje pohľad odborníkov, ktorí sa streleckému športu venujú dlhé roky a vychovali veľké množstvo talentovaných strelcov. A takými, určite na slovo vzatými odborníkmi, sú hostia ôsmej epizódy Streleckého podcastu – Jozef Široký, dlhoročný tréner mládeže, predseda streleckého klubu ŠSK Vištuk a majiteľ strelnice vo Vištuku a dlhoročný tréner prešovskej omladiny, pán Ing. Ján Šima. Obaja strávili dlhé roky pri výchove našej streleckej omladiny a ich rukami prešlo obrovské množstvo talentovanej mládeže, z ktorých vychovali úspešných strelcov a svetových šampiónov. Jozef Široký kus svojho života dokonca venoval výchove paraolympijských športovcov a "produktom" jeho práce je hviezda svetového formátu a držiteľka troch zlatých olympijských medajlí z Pekingu a Ria, jednej striebornej a jednej bronzovej medaily, viacnásobná majsterka sveta a Európy, Veronika Vadovičová. Ján Šima, okrem bohatej kariéry pri výchove streleckej mládeže, ktorú má nesporne za sebou, v súčasnosti pripravuje obrovský talent slovenskej, ale i svetovej streľby, mladú puškárku a držiteľku slovenského rekordu, ktorý utvorila na svojich prvých pretekoch (!!!), Kamilu Novotnú. Obaja títo páni patria do tzv. šedej zóny, resp. zákulisia streleckého športu, ktoré síce nie je stredobodom mediálneho záujmu (obzvlášť nie na Slovensku), ale práve oni formujú nádejných strelcov a robia z nich budúcich šampiónov. A práve vďaka nim patrí strelectvo medzi najúspešnejšie olympijské športy na Slovensku. Preto im jednoznačne právom patrí miesto v našom Streleckom podcaste. Strelecký podcast je autorským projektom Slovenského zväzu vojakov v zálohe a športovo-branných aktivít – najväčšej športovo-brannej záujmovej organizácie na Slovensku, pripravovaným v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a združením Legis Telum. Viac info na www.zalozaci.sk.
×

Important Information

By using this website, you accept the use of cookies in accordance with our Privacy Policy.